Hur funkar det med semesterdagar när man byter jobb?
När man byter jobb kan man vanligtvis inte ta ut betald semester hos den nya arbetsgivaren, såvida man inte har avtal som tillåter det. Detta gäller för både kollektivavtal och enskilda avtal.
Semesterdags-djungeln: Så funkar det när du byter jobb
Att byta jobb är ett stort steg, fyllt av spänning och förväntan. Mitt i all planering är det lätt att glömma bort en viktig detalj: semesterdagarna. Hur hanteras de egentligen när du byter anställning, och vad behöver du tänka på för att inte hamna i kläm? Här reder vi ut begreppen och ger dig konkreta tips.
Semesterlagen som utgångspunkt
Den svenska semesterlagen är grunden för alla rättigheter kring semester. Den säger att du har rätt till 25 semesterdagar per år, oavsett om du byter jobb eller inte. Kruxet är dock att rätten till betald semester bygger på intjänande. Du tjänar in betalda semesterdagar under ett så kallat intjänandeår (1 april – 31 mars) för att sedan kunna ta ut dem under semesteråret (1 april – 31 mars året därpå).
Det första året på ett nytt jobb: Ingen automatisk betald semester
Den viktigaste punkten att komma ihåg är att du vanligtvis inte har rätt till betald semester under ditt första år på ett nytt jobb. Det beror på att du inte har hunnit tjäna in några betalda dagar. Enkelt uttryckt: du har inte jobbat under intjänandeåret som föregår semesteråret.
Detta innebär inte att du inte kan ta ut semester. Du har fortfarande rätt till 25 semesterdagar, men de kommer i så fall att vara obetalda. Du kan alltså ta ledigt, men utan lön under den perioden.
Undantagen som bekräftar regeln:
Trots att huvudregeln är obetald semester, finns det några viktiga undantag att vara medveten om:
-
Avtal: Både kollektivavtal och enskilda anställningsavtal kan innehålla bestämmelser som ger dig rätt till betald semester från dag ett. Det kan till exempel vara så att du får “förskottssemester”, vilket innebär att du får ta ut betald semester trots att du inte har tjänat in den ännu. I dessa fall är det extra viktigt att läsa igenom avtalet noggrant för att förstå villkoren, särskilt vad som händer om du slutar innan du har “tjänat in” förskottet.
-
Överenskommelse med arbetsgivaren: Det är alltid möjligt att komma överens med din nya arbetsgivare om att få ta ut betald semester, även om det inte finns något skrivet i avtalet. Detta är särskilt vanligt om du har många sparade semesterdagar från din tidigare arbetsgivare.
-
Sparade semesterdagar från tidigare arbetsgivare: Vi kommer till detta i nästa avsnitt, men om du har sparade semesterdagar från din tidigare anställning, kan du i vissa fall få dessa utbetalda av din gamla arbetsgivare och använda pengarna för att finansiera en obetald semester hos din nya.
Vad händer med mina intjänade semesterdagar från mitt gamla jobb?
När du slutar en anställning har du rätt till en så kallad slutlön som bland annat inkluderar alla intjänade, men ej uttagna semesterdagar. Din tidigare arbetsgivare har två alternativ:
- Betala ut semesterersättningen: Detta är det vanligaste alternativet. Du får en engångssumma i samband med slutlönen som motsvarar värdet av dina intjänade semesterdagar. Detta ger dig möjlighet att “köpa” obetald semester hos din nya arbetsgivare, eller använda pengarna till annat.
- Överföra semesterdagarna (ovanligt): I vissa fall, framförallt inom den offentliga sektorn, kan det vara möjligt att överföra dina intjänade semesterdagar till din nya arbetsgivare. Detta är dock ovanligt och kräver ett aktivt agerande från din sida.
Tips för att navigera semesterdags-djungeln:
- Var ute i god tid: Diskutera semesterfrågan med din nya arbetsgivare redan under anställningsintervjun. Detta ger dig en bättre bild av deras policy och möjliggör förhandling.
- Läs igenom dina avtal noggrant: Både ditt gamla och nya anställningsavtal, samt eventuella kollektivavtal, innehåller information om semester. Ta dig tid att läsa igenom dem!
- Räkna på det: Innan du tar ett nytt jobb, räkna ut hur många semesterdagar du har kvar från din gamla anställning och fundera på hur du vill hantera dem.
- Var beredd att kompromissa: Ibland kan det vara nödvändigt att ta obetald semester, särskilt under det första året. Se det som en investering i din nya karriär.
- Kontakta facket: Om du är medlem i ett fackförbund kan de ge dig råd och stöd i semesterfrågor.
Att byta jobb är en spännande tid, men det är viktigt att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter kring semester. Genom att vara väl förberedd kan du undvika onödiga överraskningar och njuta av din ledighet, oavsett om den är betald eller obetald. Lycka till med ditt nya jobb!
#Jobbbyte#Semesterdagar#SemesterreglerKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.