Hur långt efter kan man deklarera?

3 se

Sista datum för digital deklaration för snabb återbäring är 2 april. För dem som deklarerar digitalt utan ändringar betalas pengar ut runt 8-11 april. Senaste deklarationsdatum är 2 maj, midnatt.

Kommentar 0 gillar

Missade du deklarationen? En guide till sena deklarationer och konsekvenser.

Skattsedeklarationen kan kännas som en årlig prövning, men med rätt information blir det enklare. Många har koll på sista datumen, men vad händer om du missar dem? Den här artikeln reder ut hur långt efter sista datum du kan deklarera och vilka konsekvenser det kan få.

Viktiga datum att komma ihåg:

Den digitala deklarationen med möjlighet till snabb återbäring har ett sista inlämningsdatum. För 2023 var detta 2 april. Om du deklarerar digitalt utan ändringar innan detta datum kan du förvänta dig din återbäring runt 8-11 april.

Det finns dock en längre tidsfrist för att lämna in din deklaration. Det absoluta sista datumet för att deklarera, oavsett metod, är 2 maj (midnatt). Efter detta datum anses deklarationen sen.

Vad händer om jag deklarerar sent?

Att deklarera sent leder till en förseningsavgift. Avgiften varierar beroende på hur sent du deklarerar och din inkomst. Skatteverket skickar ut ett beslut om avgiften, och den ska betalas inom angiven tid. Det är alltså inte bara en fråga om att deklarera sent, utan det tillkommer även en kostnad. Att undvika denna avgift är givetvis att föredra.

Hur deklarerar jag sent?

Processen för sen inlämning är densamma som för en vanlig deklaration. Du loggar in på Skatteverkets hemsida och fyller i dina uppgifter. Systemet accepterar deklarationer även efter den 2 maj, men kom ihåg att förseningsavgiften tillkommer.

Viktigt att notera:

  • Speciella omständigheter: Om du har extraordinära skäl till sen inlämning, som sjukdom eller begravning, kan du kontakta Skatteverket och förklara din situation. De kan i vissa fall bevilja dispens från förseningsavgift. Det är dock viktigt att du kontaktar dem innan förseningsdatumet.
  • Ingen automatisk påminnelse: Skatteverket skickar ingen påminnelse om sen inlämning. Ansvaret ligger helt på dig som skattskyldig att lämna in deklarationen i tid.
  • Kontakta Skatteverket: Om du har frågor eller är osäker på något, kontakta Skatteverket direkt. De har telefon- och e-postsupport för att hjälpa dig.

Sammanfattningsvis: Även om det finns en viss marginal efter 2 april för att deklarera, är det alltid bäst att deklarera i tid för att undvika förseningsavgifter och för att få din eventuella återbäring så snabbt som möjligt. Kom ihåg det absoluta sista datumet: 2 maj (midnatt).