Hur mycket får man tillbaka på skatteavdrag?

2 se

Vid avdrag för resor med egen bil får du tillbaka 25 kr per mil, medan avdrag för resor med förmånsbil varierar beroende på bränsletyp: 12 kr per mil för bensin eller diesel, 9,50 kr per mil för el. Avdraget för resor med motorcykel är 12,50 kr per mil.

Kommentar 0 gillar

Skatteåterbäringen och resorna: Så mycket får du tillbaka på skatteavdraget för dina resor

Att förstå skatteavdrag kan vara en djungel, och resor är inget undantag. Många pendlar till jobbet eller gör tjänsteresor och har rätt till avdrag som kan leda till en välkommen skatteåterbäring. Men hur mycket får man egentligen tillbaka för sina resor? Svaret beror på transportsättet och ett par andra faktorer. Låt oss reda ut begreppen!

Grundförutsättningar för reseavdrag

Innan vi dyker ner i summorna är det viktigt att komma ihåg de grundläggande förutsättningarna för att få göra reseavdrag. Du kan göra avdrag för dina resekostnader till och från jobbet om:

  • Avståndet är minst 2 kilometer. Du kan inte dra av kostnader för korta resor.
  • Du har en tidsvinst på minst 2 timmar per dag, jämfört med att resa med kollektivtrafik. Tänk på att detta gäller total tidsvinst, fram och tillbaka.

Om du uppfyller dessa krav kan du börja räkna på ditt avdrag.

Schablonbeloppen för olika transportsätt

Skatteverket använder sig av schablonbelopp för att beräkna reseavdraget. Dessa belopp är fastställda och kan variera något från år till år, men de senaste siffrorna är som följer:

  • Egen bil: Här får du tillbaka 25 kronor per mil. Detta gäller alltså om du använder din privata bil för resorna.
  • Förmånsbil (Bensin eller Diesel): Om du har en förmånsbil som drivs med bensin eller diesel, är avdraget 12 kronor per mil.
  • Förmånsbil (El): För dig med en eldriven förmånsbil är avdraget något lägre, nämligen 9,50 kronor per mil.
  • Motorcykel: Äger du en motorcykel och använder den för dina resor, kan du dra av 12,50 kronor per mil.

Hur du räknar ut ditt totala avdrag

För att räkna ut ditt totala reseavdrag behöver du veta:

  1. Antalet mil du rest totalt under året. Här räknar du både resorna till och från jobbet.
  2. Vilket transportsätt du använt. Har du kört egen bil, förmånsbil (och i så fall vilken typ av bränsle) eller motorcykel?

När du har dessa uppgifter multiplicerar du antalet mil med schablonbeloppet för ditt transportsätt.

Exempel:

Säg att du har kört 1000 mil med din egen bil under året. Ditt reseavdrag blir då:

1000 mil x 25 kr/mil = 25 000 kronor

Denna summa fyller du sedan i din deklaration.

Viktigt att tänka på:

  • Spara dokumentation: Även om du inte behöver skicka in dokumentation med din deklaration, är det viktigt att du kan styrka dina uppgifter vid en eventuell kontroll. Håll därför koll på dina resdagar, avstånd och transportsätt.
  • Självrisken: Kom ihåg att det finns en självrisk för reseavdraget. Denna varierar från år till år, så kolla upp den aktuella summan hos Skatteverket. Du kan bara dra av kostnader som överstiger självrisken.
  • Samordning av resor: Om du samåker med andra kan du bara dra av för den del av resan du själv har stått för.

Sammanfattning:

Reseavdrag kan vara en bra möjlighet att minska din skatt. Genom att förstå reglerna och de olika schablonbeloppen kan du enkelt räkna ut hur mycket du kan få tillbaka. Kom ihåg att spara dokumentation och hålla dig uppdaterad om eventuella förändringar i reglerna från Skatteverket. Lycka till med deklarationen!