Hur många dagar räknar man på reseavdrag?

0 se

För reseavdrag med bil krävs minst 60 men färre än 160 tjänsterelaterade dagar och minst 300 körda mil. Avdrag görs då för resor bostad-arbetsställe, oavsett avstånd eller tidsbesparing.

Kommentar 0 gillar

Räkna rätt på dina reseavdragsdagar – så funkar det med 60-160-regeln

Att pendla till jobbet kan bli en dyr historia. Som tur är finns reseavdrag för att lätta på den ekonomiska bördan. Men hur många dagar räknas egentligen när man ansöker om avdrag för resor med bil? Regeln om 60-160 dagar kan verka enkel, men det finns några viktiga detaljer att hålla koll på.

För att kunna göra avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen med bil krävs att du uppfyller två grundläggande krav: minst 60 men färre än 160 tjänsterelaterade dagar och minst 300 körda mil under inkomståret. Det viktiga här är att förstå vad som räknas som en “tjänsterelaterad dag”.

Vad är en tjänsterelaterad dag?

En tjänsterelaterad dag är inte nödvändigtvis detsamma som en arbetsdag. Det handlar snarare om dagar då du kunde ha arbetat, även om du inte gjorde det. Detta inkluderar:

  • Vanliga arbetsdagar: Självklart räknas de dagar du faktiskt jobbar.
  • Sjukdagar: Även om du är sjuk och hemma räknas det som en tjänsterelaterad dag, eftersom du under normala omständigheter skulle ha arbetat.
  • Semesterdagar: Även semesterdagar räknas in, eftersom du har möjlighet att arbeta men valt att ta ledigt.
  • Föräldraledighet: Föräldraledighet räknas inte som tjänsterelaterade dagar. Detta eftersom du inte har möjlighet att arbeta under den perioden.
  • Tjänstledighet utan lön: Dagar med tjänstledighet utan lön räknas inte som tjänsterelaterade dagar, av samma anledning som föräldraledighet.

Tänk på helger och röda dagar!

En vanlig missuppfattning är att helger och röda dagar inte räknas. Men om du normalt sett skulle ha arbetat dessa dagar om de inte varit helg eller röd dag, så räknas de absolut in i de 60-160 dagarna.

Exempel:

Anna arbetar 80% och har 4 arbetsdagar i veckan. Hon är sjuk i två veckor under året och tar fyra veckors semester. Hon har då totalt (4 dagar/vecka 46 veckor) + (5 dagar/vecka 6 veckor, sjukdom och semester) = 214 tjänsterelaterade dagar. Trots att Anna inte arbetat heltid hela året överstiger hon 160-dagarsgränsen och kan inte göra reseavdrag.

Mer än en arbetsplats?

Om du har flera arbetsgivare under året räknas de tjänsterelaterade dagarna ihop. Det är det totala antalet dagar som avgör om du uppfyller kravet.

Sammanfattning:

Att räkna rätt på sina reseavdragsdagar är avgörande för att kunna utnyttja möjligheten till reseavdrag. Genom att förstå definitionen av en “tjänsterelaterad dag” och räkna in alla relevanta dagar, inklusive helger och röda dagar du normalt skulle arbetat, kan du säkerställa att du får det avdrag du har rätt till. Vid tveksamheter, kontakta Skatteverket för mer information.