Vad krävs för att säga upp av personliga skäl?

3 se

Avskedande på grund av personliga skäl kräver ett avsiktligt, allvarligt misskötsel som omöjliggör fortsatt anställning. Uppsägningstiden bortfaller och anställningen avslutas omedelbart. Till skillnad från en vanlig uppsägning, finns ingen skyldighet för arbetsgivaren att försöka omplacera den anställde.

Kommentar 0 gillar

Villkor för uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl är en allvarlig åtgärd som endast får användas i extrema fall. För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en anställd på personliga skäl krävs det ett avsiktligt och allvarligt misskötsel som gör det omöjligt för den anställde att fortsätta sitt arbete.

Allvarligt misskötsel

Det misskötsel som ligger till grund för en uppsägning på grund av personliga skäl måste vara allvarligt och ha skett med avsikt. Några exempel på sådant misskötsel kan vara:

  • Olovlig frånvaro
  • Stöld eller förskingring
  • Våld eller hot om våld
  • Grov försummelse eller oaktsamhet
  • Upprepade brott mot arbetsgivarens regler och rutiner

Omplacering inte ett alternativ

Till skillnad från vid en vanlig uppsägning är arbetsgivaren inte skyldig att försöka omplacera den anställde vid uppsägning på grund av personliga skäl. Anledningen till detta är att den anställdes misskötsel anses ha brutit förtroendet mellan arbetsgivaren och den anställde och gjort det omöjligt för dem att fortsätta arbetsrelationen.

Uppsägningstid och avgångsvederlag

Vid uppsägning på grund av personliga skäl bortfaller uppsägningstiden och anställningen avslutas omedelbart. Detta innebär att den anställde inte har rätt till någon ersättning för den uppsägningstid som hade gällt vid en vanlig uppsägning.

Den anställde har inte heller rätt till avgångsvederlag vid uppsägning på grund av personliga skäl.

Förfarande

Innan en arbetsgivare kan säga upp en anställd på grund av personliga skäl måste arbetsgivaren genomföra en ordentlig utredning och ge den anställde möjlighet att försvara sig. Arbetsgivaren måste också skriftligen informera den anställde om uppsägningen och skälen till den.

Den anställde har rätt att överklaga uppsägningen till Arbetsdomstolen inom två veckor från det att uppsägningen delgivits.