Vad säger lagen om semesterdagar?

5 se

Semesterlagen garanterar 25 semesterdagar per kalenderår. Startar anställningen senare än augusti reduceras semesterdagen i proportion till anställningstidens längd.

Kommentar 0 gillar

Semesterlagen: En översikt över dina rättigheter till semester

Semesterlagen (1978:480) är den svenska lag som reglerar rätten till semester för arbetstagare. Lagen ger arbetstagare rätt till minst 25 semesterdagar per kalenderår, oavsett anställningsform eller bransch.

Omfattning av semesterrätten

Semesterrätten gäller för alla anställda som arbetar minst 5 timmar per vecka. Även timanställda och deltidsanställda har rätt till semester, men detta beräknas i proportion till den faktiskt arbetade tiden.

Fördelning av semesterdagarna

Semesterdagarna ska fördelas jämnt över året, så långt det är möjligt. Arbetsgivaren har dock rätt att förlägga semestern under vissa tidsperioder, såsom sommarmånaderna.

Semesterns längd

Arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar per kalenderår. Om anställningen påbörjas efter den 31 augusti minskar semesterdagarna i proportion till anställningstidens längd.

Beräkning av semesterdagar

Semesterdagar beräknas från den dag anställningen påbörjades. Om anställningen påbörjades under semesteråret, beräknas antalet semesterdagar genom att multiplicera antalet kalenderdagar som anställningen varat med 25 och dividera med 365.

Uttag av semester

Arbetsgivaren är skyldig att förlägga semestern så att den sammanfaller med arbetstagarens önskemål, så långt det är möjligt. Arbetsgivaren kan dock vägra att bevilja semester under vissa perioder, såsom vid hög arbetsbelastning.

Ersättning för semesterdagar

Under semesterdagarna har arbetstagaren rätt till semesterlön, som utgör den vanliga lönen. Arbetsgivaren kan inte dra av några kostnader för exempelvis socialförsäkringsavgifter eller pension under semesterdagarna.

Överlåtande av semesterdagar

Semesterdagar kan överlåtas till nästa kalenderår. Detta kan ske om arbetstagaren har arbetat minst 10 dagar under semesteråret och om det inte finns särskilda skäl som hindrar överlåtelsen.

Lagrum

  • Semesterlagen (1978:480)
  • Arbetstidslagen (1982:80)

Observera

Denna artikel ger en allmän översikt över semesterlagen. För mer detaljerad information, kontakta en facklig organisation eller en jurist.