Är det insekter i godis?

8 se

Det är en myt att godis innehåller insektsrester. Godis tillverkas av socker, fett och andra tillsatser, men inte av krossade insekter eller djurrester. Informationen om insektsrester är felaktig.

Kommentar 0 gillar

Myten om insekter i godis: Krypande osanning eller söt sanning?

En envis myt cirkulerar på nätet och i fikarum: att vårt älskade godis skulle innehålla rester av insekter. Föreställ dig krossade skalbaggar och malda myror bland karameller och choklad – en minst sagt aptitlig tanke. Men stämmer det verkligen? Svaret är ett rungande nej.

Myten om insektsrester i godis bygger på ett missförstånd och en bristfällig förståelse för livsmedelsproduktion. Visst, insekter förekommer naturligt i vår miljö och kan oundvikligen hamna i vissa råvaror, som till exempel spannmål. Det finns också strikta gränsvärden för hur mycket insektsfragment som får finnas i dessa råvaror utan att det anses vara en hälsorisk. Men detta gäller inte godis.

Godis tillverkas primärt av raffinerat socker, olika fetter, aromer och färgämnen. Raffineringsprocessen för socker är så rigorös att eventuella insektsrester effektivt elimineras. Detsamma gäller för de andra ingredienserna som används i godistillverkning. Tillverkare följer strikta hygienkrav och kvalitetskontroller för att säkerställa att deras produkter är fria från föroreningar, inklusive insekter.

Så varför sprids då denna myt? En möjlig förklaring är den generella ökade oron kring livsmedelstillsatser och processad mat. I en strävan efter “naturliga” alternativ kan misstänksamhet mot industriellt producerad mat leda till felaktiga slutsatser och spridning av desinformation. En annan teori är att myten uppstått genom förväxling med andra livsmedel, där insektsförekomst kan vara en realitet, som nämnt ovan.

Att påstå att godis innehåller insekter är alltså en grundlös anklagelse. Det finns inga belägg för att tillverkare medvetet eller omedvetet tillsätter insekter i sina produkter. Njut därför av ditt godis utan att oroa dig för krypande tillsatser – myten är helt enkelt för söt för att vara sann.