Kan man äta kyckling som gått ut en dag?
Färsk kyckling, märkt med sista förbrukningsdag, bör inte ätas efter det angivna datumet. Detta gäller generellt för mat som kan utgöra en hälsorisk om den förvaras för länge, som till exempel rått kött och fisk. Risken för skadliga bakterier ökar markant efter detta datum.
En dag efter “sista förbrukningsdag” – vågar du chansa på kycklingen?
Frågan är klassisk: Du står där med ett paket kycklingfärs, en hel kyckling eller några kycklingfiléer i handen. “Sista förbrukningsdag” står tydligt stämplat på förpackningen och, ja, du har överskridit det med en dag. Paniken börjar smyga sig på. Ska du kasta allt, eller kan du fortfarande tillaga och äta kycklingen utan risk?
Det korta svaret är: Nej, det rekommenderas generellt inte att äta kyckling efter “sista förbrukningsdag”.
Varför är det så strikt just med kyckling, och andra råa animaliska produkter som kött och fisk? Jo, sista förbrukningsdag är en viktig märkning som används för matvaror som kan utgöra en hälsorisk om de förvaras för länge. Kyckling, i synnerhet, är en utmärkt grogrund för skadliga bakterier, som Salmonella, Campylobacter och E. coli. Dessa bakterier kan finnas på kycklingen redan när du köper den, och de frodas och förökar sig snabbt, särskilt om kycklingen inte förvaras tillräckligt kallt.
“Sista förbrukningsdag” är inte samma sak som “bäst före”
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan “sista förbrukningsdag” och “bäst före”. “Bäst före” handlar om kvalitet, smak och konsistens. Livsmedel märkta med “bäst före” kan ofta ätas efter det angivna datumet, förutsatt att de luktar och ser bra ut. “Sista förbrukningsdag” handlar däremot om säkerhet. Det är en indikation på att livsmedlet, efter det datumet, kan innehålla skadliga bakterier som gör dig sjuk.
Risken ökar markant
Även om kycklingen inte luktar illa eller ser konstigt ut dagen efter “sista förbrukningsdag”, så betyder det inte att den är säker att äta. Bakterierna är ofta osynliga och luktfria. Risken för att drabbas av en matförgiftning ökar markant när du konsumerar kyckling som gått ut.
Men vad händer om jag verkligen inte vill slänga den?
Vi förstår att det kan kännas tråkigt att slänga mat, speciellt i tider när vi alla försöker vara mer klimatsmarta och spara pengar. Men när det gäller kyckling och andra livsmedel märkta med “sista förbrukningsdag” är det bäst att vara på den säkra sidan.
Här är några tips för att minimera matsvinnet och maximera säkerheten:
- Planera dina inköp: Köp bara så mycket kyckling som du vet att du kommer att använda inom den närmaste tiden.
- Förvara kycklingen korrekt: Kyl ner kycklingen så snabbt som möjligt efter inköp och förvara den i kylskåpets kallaste del (oftast längst ner). Se till att temperaturen i kylskåpet är max +4°C.
- Frys in kycklingen: Om du vet att du inte kommer att använda kycklingen innan “sista förbrukningsdag”, frys in den. Infryst kyckling håller sig säkert längre.
- Använd dina sinnen: Innan du tillagar kycklingen, lukta på den och titta på den noga. Om den luktar illa, har en konstig färg eller konsistens, släng den.
Sammanfattningsvis: Även om det kan vara frestande att ta en chans, är det inte värt risken att äta kyckling efter “sista förbrukningsdag”. Din hälsa är viktigast! Följ dessa råd för att minimera risken för matförgiftning och bidra till ett minskat matsvinn på ett säkert sätt.
#Kan Man Äta#Kyckling Som Gått#Utgångna LivsmedelKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.