Har man rätt att avboka?
Konsumentköplagen ger dig rätt att avbeställa en vara innan du hämtat ut den eller fått den levererad. Detta gäller oavsett om köpet skett i butik eller online. Avbeställningsrätten upphör när varan tas emot.
Har du ångrat dig? Din rätt att avboka ett köp.
Vi har alla varit där. Glädjen över ett nytt köp förbyts i en gnagande känsla av tvivel. Kanske var soffan fel färg, eller så hittade du en bättre deal på den där nya mobilen. Tur då att du oftast har rätt att avboka ditt köp – men det finns några viktiga saker att tänka på.
Konsumentköplagen är tydlig: du har rätt att avbeställa en vara innan du hämtat ut den eller fått den levererad. Det gäller oavsett om du handlat i en fysisk butik eller klickat hem varan online. Så fort varan är i din besittning, upphör avbeställningsrätten. Tänk på att det inte handlar om ångerrätt, utan just avbeställning innan varan levererats.
Vad innebär “i din besittning”?
Det kan vara lite knepigt att avgöra exakt när varan anses vara i din besittning. Om du hämtar varan i butik är det självklart – när du går ut genom dörren med varan är den din. Vid hemleverans är det lite mer komplicerat. Generellt sett anses varan vara i din besittning när du, eller någon du utsett, fysiskt tagit emot den från transportören.
Vad händer om säljaren vägrar avbokningen?
Om du har rätt att avboka och säljaren ändå vägrar, bör du i första hand kontakta säljaren och förklara din situation med hänvisning till konsumentköplagen. Hjälper inte det kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få hjälp med en tvistlösning.
Undantag från avbeställningsrätten:
Det finns vissa undantag från avbeställningsrätten. Det gäller bland annat specialbeställda varor, varor som snabbt försämras eller blir för gamla, och vissa typer av tjänster. Kontrollera alltid säljarens villkor för att vara säker på vad som gäller.
Avbeställning vs. Ångerrätt – Viktig skillnad!
Det är viktigt att skilja på avbeställning och ångerrätt. Avbeställning, som den här artikeln handlar om, gäller innan du fått varan. Ångerrätt, å andra sidan, gäller efter att du mottagit varan och ger dig rätt att ångra köpet inom en viss tid, vanligtvis 14 dagar. Mer information om ångerrätt hittar du på Konsumentverkets hemsida.
Sammanfattningsvis:
Du har rätt att avboka en vara innan du fått den levererad, men det är viktigt att agera snabbt. Kolla alltid säljarens villkor och tveka inte att kontakta ARN om du stöter på problem. Kom ihåg att detta skiljer sig från ångerrätten som gäller efter att du mottagit varan.
#Ångerrätt#Avboka Resa#Avbokning RättKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.