Får man lämna tillbaka en beställningsvara?
Ångerrätten vid distansköp är 14 dagar från mottagandet av varan, inte från leverans till ombud. Beställningsvaror omfattas ofta av undantag från ångerrätten, så kolla villkoren hos säljaren innan köp.
Kan jag returnera en beställningsvara? En guide till dina rättigheter
Att beställa en vara specialtillverkad eller anpassad efter dina specifika önskemål, en så kallad beställningsvara, skiljer sig markant från att köpa en standardprodukt från ett lager. Detta påverkar också dina möjligheter att returnera varan. Det råder ofta en missuppfattning om ångerrätten, och det är viktigt att förstå skillnaden mellan ångerrätt och eventuella reklamationsrätter.
Ångerrätten – 14 dagar från mottagandet, men gäller den din beställningsvara?
Den svenska konsumentköplagen ger dig som konsument en ångerrätt på 14 dagar vid distansköp (köp via internet, telefon eller postorder). Viktigt att notera är att dessa 14 dagar börjar löpa från dagen du får varan i din besittning, inte från leveransdatumet till exempelvis ett utlämningsställe. Har du beställt en vara som levereras till ett ombud, börjar alltså ångerperioden först när du hämtar ut paketet.
Beställningsvaror och undantag från ångerrätten:
Här kommer vi till kärnan i frågan: Ångerrätten gäller inte alltid för beställningsvaror. Eftersom dessa varor ofta produceras specifikt för dig, är det logiskt att säljaren inte kan sälja dem vidare till någon annan. Därför finns det ofta ett explicit undantag från ångerrätten i säljarens villkor. Det är därför absolut nödvändigt att noggrant läsa igenom säljarens villkor innan du genomför köpet. Letar du specifikt efter möjligheten att returnera varan bör detta framgå tydligt. Finns inget om returrätt, kan du i princip utgå ifrån att den inte finns.
Vad händer om det är fel på varan?
Även om ångerrätten inte gäller, så har du fortfarande rätt till reklamation om varan är felaktig eller inte motsvarar avtalet. Om den beställda varan är defekt, levereras skadad eller inte uppfyller de överenskomna specifikationerna, har du rätt att kräva att säljaren åtgärdar felet, byter ut varan eller får pengarna tillbaka. Detta regleras av konsumentköplagen och är oberoende av ångerrätten. Dokumentera alltid eventuella fel med bilder och beskrivningar.
Sammanfattning:
Innan du beställer en beställningsvara, läs alltid igenom säljarens villkor noggrant. Letar du efter möjligheten att returnera varan, bör det tydligt framgå i dessa villkor. Ångerrätten på 14 dagar gäller inte automatiskt för beställningsvaror. Har du däremot mottagit en felaktig vara, har du fortfarande rättigheter enligt konsumentköplagen. Tveka inte att kontakta säljaren om du har frågor eller funderingar innan du genomför ditt köp. Att vara väl informerad sparar dig tid och besvär i längden.
#Ångerrätt#Byta Vara#Retur VaraKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.