Vad får man inte ta in till Sverige?

6 se

Import av livsmedel till Sverige regleras beroende på ursprungsland. EU-produkter har oftast fri passage, medan livsmedel från länder utanför EU kan kräva sundhetscertifikat och omfattas av striktare restriktioner. Kontrollera alltid gällande regler innan du reser.

Kommentar 0 gillar

Vad får du inte ta in till Sverige?

Att ta med sig livsmedel till Sverige regleras strikt för att förebygga spridning av sjukdomar och skydda den svenska floran och faunan. Olika regler gäller beroende på om livsmedlet kommer från ett annat EU-land eller ett land utanför EU.

Livsmedel från EU-länder

Livsmedel från EU-länder har i allmänhet fri passage till Sverige. Dock finns det vissa undantag:

  • Kött och köttprodukter: Ska vara märkta med ursprungsland och slakterinummer. Vissa typer av kött, såsom fläskkött från vildsvin, kräver ett veterinärintyg.
  • Mejeriprodukter: Ska vara pastöriserade eller steriliserade. Mejeriprodukter från rå mjölk får inte tas in.
  • Fisk och skaldjur: Ska vara märkta med ursprungsland och fångstmetod. Levande fisk eller skaldjur är förbjudet att ta in.

Livsmedel från länder utanför EU

Livsmedel från länder utanför EU kräver vanligtvis ett sundhetsintyg som visar att de uppfyller svenska livsmedelssäkerhetskrav. Dessutom gäller följande restriktioner:

  • Kött och köttprodukter: Förbjudet att ta in från länder med förekomst av mul- och klövsjuka eller svinpest.
  • Mejeriprodukter: Förbjudet att ta in från länder med förekomst av tuberkulos eller brucellos hos djur.
  • Fisk och skaldjur: Förbjudet att ta in från länder med förekomst av vissa parasiter eller sjukdomar.
  • Frukt och grönsaker: Vissa frukter och grönsaker kräver karantänsinspektion innan de får tas in.
  • Växter och växtprodukter: Många växter och växtprodukter är förbjudna att ta in för att förebygga spridning av skadedjur och sjukdomar.

Det är alltid viktigt att kontrollera gällande regler hos Jordbruksverket eller Tullverket innan du reser till Sverige med livsmedel. Att inte följa reglerna kan resultera i böter eller konfiskering av livsmedlet.