Hur länge ska man vänta efter en jobbansökan?
Ge arbetsgivaren ett par veckor innan du hör av dig. Efter två veckor kan du skicka en uppföljning. Om du inte hört något efter en månad, kan det vara läge att se över ditt CV och personliga brev för framtida ansökningar.
Tidsdjungeln efter jobbansökan: När ska du jaga, och när ska du vänta?
Att skicka iväg en jobbansökan kan kännas som att kasta en flaska med ett meddelande i havet. Man hoppas innerligt att den når fram, men ovissheten om när (eller om) svaret kommer kan vara påfrestande. Hur länge ska man egentligen vänta innan man vågar höra av sig? Och hur gör man det på bästa sätt utan att verka för på eller desperat?
Den magiska tidsgränsen är sällan huggen i sten, men en bra tumregel är att ge arbetsgivaren två veckor innan du tar kontakt. Tänk på att rekryteringsprocesser ofta är komplexa och involverar många steg. Att sålla bland ansökningar, genomföra intervjuer och ta beslut tar tid. Att bombardera rekryteraren med frågor direkt efter ansökningstiden gått ut signalerar snarare otålighet än engagemang.
Efter två veckor: Dags för en strategisk uppföljning! Ett kort och koncist mejl där du påminner om din ansökan och uttrycker ditt fortsatta intresse för tjänsten är oftast tillräckligt. Försök att referera till något specifikt från annonsen eller ert tidigare samtal (om ni haft något) för att visa att du verkligen är intresserad just den här rollen.
En månad utan svar? Tyvärr är det en realitet att man inte alltid får svar på sina ansökningar. Om det gått en månad utan att du hört något kan det vara dags att acceptera att det troligtvis inte blir den här gången. Istället för att deppa ihop, se det som en möjlighet att utvärdera ditt CV och personliga brev. Finns det något du kan förbättra inför nästa ansökan? Kanske kan du be en vän eller karriärvägledare att ge feedback?
Undvik fallgroparna:
- Dagliga påringningar: Att ringa rekryteraren varje dag kommer garanterat inte att öka dina chanser. Tvärtom kan det uppfattas som påträngande och oprofessionellt.
- Krävande attityd: Att kräva ett svar eller ifrågasätta rekryteringsprocessen är sällan en bra idé. Kom ihåg att arbetsgivaren har många ansökningar att hantera.
- Generiska uppföljningsmejl: Undvik att skicka samma mejl till alla arbetsgivare. Anpassa alltid din uppföljning till den specifika tjänsten och företaget.
Att navigera i väntans tider efter en jobbansökan kan vara utmanande. Genom att följa dessa tips och ha tålamod ökar du dina chanser att göra ett gott intryck och förhoppningsvis landa drömjobbet. Lycka till!
#Jobbansökan#Tid#VäntaKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.