Får man poäng för F?

1 se

Gymnasieexamen tillåter maximalt 250 poäng med betyget F. Dessa poäng räknas med i det totala poängantalet, men bidrar inte till meritvärdet. Betyget F motsvarar alltså inte godkända poäng.

Kommentar 0 gillar

F som i Förlorad poäng? Så funkar det med F i gymnasiebetyget

Att navigera gymnasiebetygets snåriga system kan vara knepigt, speciellt när det kommer till betyget F. Räknas det överhuvudtaget? Bidrar det till slutpoängen? Kan man “samla på sig” F? Här reder vi ut missförstånden kring betyget F och dess roll i din gymnasieexamen.

Ett vanligt missförstånd är att F ger noll poäng. Det stämmer inte. Faktum är att ett F motsvarar ett visst antal poäng, precis som alla andra betyg (A-E). Dessa poäng räknas in i ditt totala poängantal, det vill säga det maximala antalet poäng du kan uppnå under din gymnasietid, vilket är 250 poäng. Reglerna stipulerar att du maximalt får ha 250 poäng med betyget F.

Det avgörande här är vad dessa poäng används till. Medan poäng från A-E bidrar till ditt meritvärde, gör F-poäng det inte. Meritvärdet är det som används vid ansökan till högskola och universitet, och här blir skillnaden tydlig. F-poängen syns visserligen i ditt totala poängantal, men de ger dig ingen fördel i konkurrensen om en studieplats.

Tänk dig det som en tyngd i ryggsäcken. Du bär runt på poängen från dina F, de finns där och tar plats i din totala poängsumma, men de hjälper dig inte att klättra uppför berget – att komma in på din drömutbildning.

Det är alltså viktigt att skilja på totalt poängantal och meritvärde. Medan F bidrar till det första, är det helt uteslutet från det andra.

För att sammanfatta:

  • F ger poäng: Ja, upp till maximalt 250 poäng.
  • F räknas in i totalpoängen: Ja.
  • F höjer meritvärdet: Nej.
  • F motsvarar godkända poäng: Nej.

Att ha F i betyget innebär att du inte nått kunskapskraven för ett godkänt betyg (E). Fokus bör därför ligga på att förstå vad som krävs för att nå ett godkänt betyg och att få den hjälp som behövs för att lyckas. Tala med dina lärare och studievägledare för att få stöd och strategier för att förbättra dina resultat. Ditt mål bör alltid vara att sträva efter godkända betyg, inte att “fylla upp” dina 250 F-poäng.