Vad händer om man får F?
Vid underkänt betyg (F) på en gymnasiekurs har du rätt att läsa om den eller göra en prövning. Detta gäller även gymnasiearbetet. Rektorn beslutar om du får gå om kursen på nytt.
F – Inte slutet, utan en ny chans
Ett bläckhorn i betygskolumnen. Ett stort, rött F. Känslan kan vara tung och tankarna snurra: Vad händer nu? Att få ett underkänt betyg på gymnasiet är absolut inte roligt, men det är långt ifrån slutet på världen. Det betyder inte att du är misslyckad, bara att du behöver en ny chans. Och det är precis vad systemet ger dig – flera chanser att nå målen.
Den här artikeln fokuserar på dina möjligheter efter ett F, och hur du kan navigera i processen för att vända situationen till något positivt.
Som bekant ger ett F i betyg inte behörighet att få ut ett slutbetyg i kursen. Men det betyder inte att du fastnat. Du har, som huvudregel, rätt att läsa om kursen eller göra en prövning. Tänk på det som en omkörning på vägen mot examen.
Omläsning: Att läsa om kursen innebär att du deltar i undervisningen igen, precis som första gången. Du får ny chans att ta till dig materialet, delta i diskussioner och göra uppgifter. För många kan detta vara den bästa vägen framåt, speciellt om man kände att man inte riktigt hängde med första gången. Det ger en möjlighet att bygga en stabil grund och förståelse för ämnet. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att planera in omläsningen.
Prövning: En prövning är ett alternativ för dig som känner att du behärskar kursinnehållet trots det underkända betyget. Det innebär att du självständigt studerar och förbereder dig inför ett prov som täcker hela kursen. Det kräver disciplin och självstudiekompetens, men kan vara ett effektivt sätt att snabbt komma ikapp. Prata med din lärare för att få information om prövningens upplägg och innehåll.
Gymnasiearbetet – ett specialfall: Även för gymnasiearbetet gäller rätten till omläsning eller prövning. Eftersom gymnasiearbetet är en så central del av din utbildning är det extra viktigt att du får den hjälp och stöd du behöver för att klara det. Diskutera med din handledare och studie- och yrkesvägledare om vilken väg som är bäst för just dig.
Rektors beslut: Det är viktigt att komma ihåg att det är rektorn som slutgiltigt beslutar om du får läsa om en kurs. I de allra flesta fall beviljas detta, men det är bra att vara medveten om att det är en formell process. Ta kontakt med skolan i god tid för att ansöka om omläsning.
Vänd motgången till framgång: Ett F kan kännas som ett bakslag, men det behöver inte definiera din framtid. Se det istället som en möjlighet att lära dig, utvecklas och stärka din studiemotivation. Använd de resurser som finns tillgängliga – lärare, studie- och yrkesvägledare, och stöd från familj och vänner – för att ta dig igenom den här utmaningen och nå dina mål. Kom ihåg, du är inte ensam och det finns alltid en väg framåt!
#Betyg F#Konsekvenser#UnderkäntKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.