När blev det förskola istället för dagis?
Förskolan har den officiella benämningen förskola sedan 1975. Benämningen dagis används fortfarande i dagligt tal, men anses numera som ett föråldrat uttryck.
Förskolans officiella benämning sedan 1975
Det var först från och med 1975 som begreppet “förskola” blev den officiella benämningen på det som tidigare kallades “dagis”. Detta skedde i samband med införandet av en ny läroplan för förskoleverksamheten, vilken även innebar en utökad verksamhet och ett större fokus på pedagogisk verksamhet.
Tidigare hade begreppet “dagis” varit det allmänt vedertagna sättet att referera till verksamheter som tog hand om barn i åldrarna 1-5 år. Ordet “dagis” är en förkortning av “daghem” och syftade till att det var ett hem för barn under dagtid medan föräldrarna var på arbete.
Begreppet “förskola” introducerades för att bättre återspegla verksamhetens syfte och innehåll. “För” i “förskola” syftar på att verksamheten förbereder barnen för framtida skolgång, medan “skola” indikerar att det är en pedagogisk verksamhet med utbildningsinslag.
Även om begreppet “förskola” nu är det officiella namnet så används “dagis” fortfarande i vardagligt tal, främst av äldre generationer. Men i formella sammanhang och officiella dokument används alltid “förskola” som benämning.
#Dagis#Förändring#FörskolaKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.