Kan man kissa fettlösliga ämnen?

0 se

Fettlösliga ämnen, som vitamin D, lagras i kroppen. Vi kissar därför inte ut överskott av dem som vi gör med vattenlösliga ämnen som vitamin C. Genom solens strålar kan vi fylla på vårt förråd av vitamin D under sommarhalvåret, vilket räcker ett par månader in på hösten.

Kommentar 0 gillar

Kan man kissa ut fettlösliga ämnen? Svaret är mer komplext än du tror

Många av oss har någon gång hört att man ”kissar ut” överskottet av vissa vitaminer, medan andra lagras i kroppen. Det stämmer, men det handlar om en viktig skillnad mellan fettlösliga och vattenlösliga ämnen. Frågan är då: kan man kissa ut fettlösliga ämnen? Och varför är det viktigt att förstå skillnaden?

Fettlösliga ämnen – kroppens eget lager

Fettlösliga ämnen, till exempel vitamin A, D, E och K, har en speciell egenskap: de löser sig i fett, inte i vatten. Det innebär att kroppen inte kan göra sig av med dem lika lätt som vattenlösliga ämnen. Istället lagras de i kroppens fettvävnad och i levern.

Detta lagringssystem är i grunden smart. Det gör att vi kan bygga upp reserver under perioder då vi får i oss mycket av dessa ämnen, och sedan använda dessa reserver under perioder då intaget är lägre. Speciellt under den mörka årstiden i Norden, när solen lyser med sin frånvaro, är det värdefullt att ha ett vitamin D-lager att ta av. Under sommarmånaderna, när solen skiner, kan vi nämligen fylla på vårt D-vitaminförråd genom solens UV-strålar som sätter igång produktionen i huden. Denna produktion räcker ofta ett par månader in på hösten.

Varför vi inte kissar ut fettlösliga ämnen

Anledningen till att vi inte kissar ut fettlösliga ämnen är kopplad till hur njurarna fungerar. Njurarna filtrerar blodet och avlägsnar avfallsprodukter, inklusive överskott av vattenlösliga ämnen. Dessa ämnen är upplösta i vattnet som sedan blir urin och därmed kissar vi ut dem. Fettlösliga ämnen, däremot, är inte lösta i vattnet i blodet utan transporteras bundna till proteiner. De kan därför inte lika lätt passera genom njurarnas filter och hamna i urinen.

Överskott och risker

Eftersom fettlösliga ämnen lagras i kroppen kan ett överdrivet intag, framförallt via kosttillskott, leda till en ansamling som kan vara skadlig. Det är möjligt att få i sig för mycket av dessa vitaminer, vilket kan leda till olika hälsoproblem, så kallad hypervitaminos. Exempelvis kan ett överdrivet intag av vitamin A påverka levern negativt, medan ett för högt intag av vitamin D kan orsaka kalciumöverskott i blodet.

Vattenlösliga ämnen och deras öde

Till skillnad från fettlösliga ämnen, kissar vi ut överskottet av vattenlösliga vitaminer, som till exempel vitamin C och B-vitaminerna. Det betyder inte att vi inte behöver dem. Vi behöver ett regelbundet intag eftersom kroppen inte lagrar dem i någon större utsträckning.

Slutsats

Man kan alltså inte kissa ut fettlösliga ämnen på samma sätt som vattenlösliga. Kroppen lagrar dem, vilket är en fördel, men det innebär också att ett för högt intag kan vara skadligt. Det är därför viktigt att vara medveten om hur man får i sig sina vitaminer och mineraler, och att vara försiktig med överdriven konsumtion av kosttillskott. En balanserad kost är ofta tillräcklig för att tillgodose kroppens behov, och tänk på att njuta av solen under sommaren för att fylla på D-vitaminförrådet på ett naturligt sätt. Konsultera alltid en läkare eller dietist om du är osäker på ditt behov av kosttillskott.