Minkä ikäisenä lapsen pitäisi kävellä?

9 näyttökertaa

Lasten kävelytaidon kehittyminen vaihtelee. Yleensä lapsi alkaa kävellä itsenäisesti noin vuoden iässä. Aikaisemmatkin ja myöhäisemmätkin ajankohdat ovat kuitenkin täysin normaaleja. Kävelyharjoittelu alkaa usein jalat hieman harallaan, ja varmuus kehittyy ajan myötä. 1,5-vuotiaana suurin osa lapsista kävelee jo sujuvasti.

Palaute 0 tykkäykset

Kävelytaidon kehittyminen: Milloin vauva alkaa kävellä?

Lasten kehitys on yksilöllistä, ja tämä koskee erityisesti motorisia taitoja, kuten kävelyä. Vaikka yleinen käsitys on, että lapsi alkaa kävellä itsenäisesti noin vuoden iässä, tämä on vain suuntaa-antava lukema. Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta kysymykseen, minkä ikäisenä lapsen pitäisi kävellä. Merkittävämpää kuin tarkka ikä on lapsen kehityksen tasaisuus ja edistyminen.

Kävelytaidon kehittyminen on monivaiheinen prosessi, joka alkaa jo vauvaiässä. Ensimmäisinä kuukausina lapsi harjoittelee lihasten hallintaa potkimalla ja työntämällä jalkojaan. Mahaa myöten liikkuminen, konttaaminen ja ryömiminen ovat tärkeitä vaiheita, jotka vahvistavat lihaksia ja kehittävät tasapainoa – ne ovat siis ennakkoehtoja itsenäiselle kävelylle. Nämä vaiheet tapahtuvat usein eri vauhdilla eri lapsilla. Jotkut lapset ohittavat jopa kokonaisia vaiheita.

Useimmat lapset alkavat kävellä itsenäisesti noin 10–15 kuukauden ikäisinä. Tämä tarkoittaa, että he pystyvät liikkumaan itsenäisesti ja pysymään pystyssä ilman tukea. On kuitenkin aivan normaalia, jos lapsi alkaa kävellä jo aikaisemmin, jopa 9 kuukauden ikäisenä, tai myöhemmin, jopa 18 kuukauden ikäisenä. Myöhäisempi kävely ei välttämättä ole merkki mistään ongelmasta, kunhan lapsen kehitys on muuten normaalia.

Kävelyharjoittelun alkuvaiheessa lapsen askeleiden laatu on usein hieman kömpelöä. Jalkoja pidetään usein hieman harallaan ja askel on epävarmaa. Tasapaino ja koordinaatio kehittyvät ajan myötä, ja 1,5-vuotiaana suurin osa lapsista kävelee jo huomattavasti sujuvammin ja varmemmin.

Jos vanhemmat ovat huolissaan lapsensa kävelytaidon kehittymisestä, on tärkeää keskustella asiasta lastenlääkärin kanssa. Lääkäri voi arvioida lapsen kehityksen kokonaisuutta ja selvittää, onko syytä huoleen. Muita kehityksen merkkipaaluja, kuten puheen kehittyminen ja motoriset taidot yleisesti, tulevat huomioon otettavaksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lapsen kävelytaidon kehittyminen on yksilöllistä, eikä ole olemassa yhtä oikeaa vastausta kysymykseen, minkä ikäisenä lapsen pitäisi kävellä. Merkittävämpää on lapsen kehityksen tasaisuus ja edistyminen. Jos vanhemmat ovat epävarmoja, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.