Miten lasketaan vuokran korotus?

3 näyttökertaa

Vuokran korotus määräytyy indeksien suhteesta. Nykyinen kuluttajahintaindeksi jaetaan sopimushetken indeksillä. Tuloksen kertominen alkuperäisellä vuokralla antaa uuden vuokran. Muita tekijöitä, kuten vuokrasopimuksen ehtoja, on huomioitava. Tarkista aina virallinen ohjeistus.

Palaute 0 tykkäykset

Vuokran korotuksen laskeminen

Vuokrasopimuksissa määritellään usein ehdot vuokran korotuksista. Näissä ehdoissa ilmoitetaan, kuinka usein vuokraa voidaan korottaa ja minkä indeksin mukaan korotus lasketaan. Yleisimmin käytetty indeksi on Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajahintaindeksi (KPI).

Korotuksen laskeminen

Vuokran korotuksen laskentakaava on seuraava:

*Uusi vuokra = (Nykyinen KPI / Sopimushetken KPI) Alkuperäinen vuokra**

Käytännössä tämä tarkoittaa, että nykyinen kuluttajahintaindeksi jaetaan sopimushetken indeksillä. Saadusta tuloksesta kerrotaan alkuperäinen vuokra. Tulos on uusi vuokra.

Esimerkki

Oletetaan, että vuokrasopimus on allekirjoitettu vuonna 2020, jolloin sopimushetken KPI oli 100. Vuonna 2023 nykyinen KPI on 110. Vuokran alkuperäinen määrä oli 500 euroa.

Korotuksen laskeminen:

Uusi vuokra = (110 / 100) 500 euroa
= 1,1
500 euroa
= 550 euroa

Siinä tapauksessa uusi vuokra olisi 550 euroa.

Huomioitavat tekijät

Vuokran korotuksen laskemisen lisäksi on tärkeää huomioida seuraavat tekijät:

  • Vuokrasopimuksen ehdot: Tarkista vuokrasopimuksesta, kuinka usein vuokraa voidaan korottaa ja minkä indeksin mukaan korotus lasketaan.
  • Neuvottelut vuokranantajan kanssa: Joissakin tapauksissa on mahdollista neuvotella vuokranantajan kanssa korotuksesta.
  • Virallinen ohjeistus: Tarkista aina virallinen ohjeistus vuokran korotuksista. Esimerkiksi Kuluttajaliiton verkkosivuilta löytyy lisätietoa aiheesta.

On tärkeää huomioida, että vuokran korotus ei voi olla kohtuuton. Kohtuuttoman korotuksen määrittävät alueelliset vuokramarkkinat. Jos epäilet korotuksen kohtuuttomuutta, voit hakea apua esimerkiksi Kuluttajariitalautakunnasta.