Onko Suomessa pakko mennä kouluun?

9 näyttökertaa

Elokuussa 2021 voimaan astuneen muutoksen myötä Suomessa päättyy oppivelvollisuus oppilaan täyttäessä 18 vuotta. Tämän myötä nuorten on jatkettava opintojaan peruskoulun jälkeen täysi-ikäisyyteen asti. Koulutusvaihtoehtoina ovat lukio, ammatillinen koulutus tai oppisopimuskoulutus.

Palaute 0 tykkäykset

Onko Suomessa pakko mennä kouluun?

Elokuussa 2021 voimaan astuneen lakimuutoksen myötä Suomessa päättyy oppivelvollisuus oppilaan täyttäessä 18 vuotta. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, onko Suomessa enää pakko mennä kouluun.

Oppivelvollisuus Suomessa

Aiemmin Suomessa oppivelvollisuus kesti 17 ikävuoteen asti. Uuden lain myötä oppivelvollisuus päättyy täysi-ikäisyyteen, eli 18 vuoden iässä. Tämän vuoksi peruskoulu on Suomessa nykyään yhdeksänvuotinen.

Koulutusvaihtoehdot täysi-ikäisyyden jälkeen

Oppivelvollisuuden päätyttyä täysi-ikäiset nuoret voivat jatkaa opintojaan vapaaehtoisesti. Heillä on kolme pääasiallista koulutusvaihtoehtoa:

  • Lukio: Kolmivuotinen lukio-opetus antaa yleissivistävän pohjan jatko-opinnoille yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa.
  • Ammatillinen koulutus: Ammatillinen koulutus kestää yleensä 2-3 vuotta ja se antaa valmiudet tiettyyn ammattiin tai tehtävään.
  • Oppisopimuskoulutus: Oppisopimuskoulutus yhdistää työssäoppimisen ja teoreettisen koulutuksen. Se kestää yleensä 1-4 vuotta.

Onko koulunkäynti pakollista?

Uuden lain myötä Suomessa ei ole enää pakko mennä kouluun täysi-ikäisyyden jälkeen. Täysi-ikäiset nuoret voivat vapaasti valita, jatkavatko he opintojaan vai eivät.

Kannustetaan koulunkäyntiin

Vaikka koulunkäynti ei olekaan enää pakollista, Suomen viranomaiset kannustavat nuoria jatkamaan opintojaan täysi-ikäisyyden jälkeen. Jatkuva koulutus parantaa työllistymismahdollisuuksia ja antaa paremmat mahdollisuudet urakehitykselle.

Yhteenveto

Suomessa oppivelvollisuus päättyy oppilaan täyttäessä 18 vuotta. Tämän jälkeen täysi-ikäiset nuoret voivat vapaasti valita, jatkavatko he opintojaan vai eivät. Suomessa kuitenkin kannustetaan nuoria jatkamaan koulunkäyntiä täysi-ikäisyyden jälkeen, sillä se parantaa työllistymismahdollisuuksia ja antaa paremmat mahdollisuudet urakehitykselle.