Paljonko lukiossa saa olla poissaoloja?

3 näyttökertaa

Lukiossa opintojakso voidaan jättää arvioimatta, jos opiskelijalla on enemmän kuin viisi selvittämätöntä poissaoloa periodin päättyessä. Tällöin kurssimerkinnäksi tulee O, kunnes poissaolot on selvitetty. Yli viisi oppituntia ylittävät poissaolot johtavat kurssin keskeytymiseen, jolloin opiskelija ei saa kurssista suoritusta.

Palaute 0 tykkäykset

Poissaolot lukiossa: Milloin lintsari muuttuu ongelmaksi?

Lukio on monille nuorille tärkeä ponnahduslauta tulevaisuuteen. Opiskelu vaatii kuitenkin sitoutumista ja läsnäoloa tunneilla. Mutta kuinka paljon lukiossa saa oikeastaan olla poissa, ennen kuin se alkaa vaikuttaa opintoihin? Tätä asiaa pohditaan usein niin opiskelijoiden, vanhempien kuin opettajienkin keskuudessa.

Perusperiaate: Läsnäolo on lähtökohta

Lukiossa odotetaan, että opiskelija osallistuu aktiivisesti opetukseen. Vaikka itsenäinen opiskelu on tärkeää, tunneilla tapahtuva vuorovaikutus, kysymysten esittäminen ja ryhmätyöskentely ovat olennainen osa oppimisprosessia. Jatkuva poissaolo voi heikentää ymmärrystä käsiteltävistä asioista ja vaikeuttaa opintojen etenemistä.

Se viheliäinen viisi poissaoloa – milloin kurssi jää arvioimatta?

Lukiolain mukaan liialliset poissaolot voivat johtaa kurssin hylkäämiseen. Yleisenä sääntönä pidetään, että jos opiskelijalla on enemmän kuin viisi (5) selvittämätöntä poissaoloa periodin aikana, kyseistä kurssia ei välttämättä arvioida. Tällöin opintorekisteriin merkitään aluksi “O” (Osaamaton) kunnes poissaolot on selvitetty.

Mitä “selvittämätön poissaolo” tarkoittaa?

On tärkeää ymmärtää, että poissaolon syy on ratkaiseva. Jos poissaololle on pätevä syy, kuten sairaus tai muu perusteltu este, ja opiskelija toimittaa siitä selvityksen (esimerkiksi lääkärintodistuksen), poissaoloa ei lasketa “selvittämättömäksi”. On siis opiskelijan vastuulla selvittää poissaolot viipymättä.

Enemmän kuin viisi poissaoloa – mitä tapahtuu sen jälkeen?

Jos poissaoloja on yli viisi oppituntia (selvittämättömiä tai selvitetyjä), se voi johtaa siihen, että kurssi keskeytyy. Tällöin opiskelija ei saa kyseisestä kurssista suoritusta, eikä se vaikuta lukuaineiden keskiarvoon tai ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Kurssin keskeytyminen voi pakottaa opiskelijan suorittamaan kurssin uudelleen.

Poikkeustapaukset ja paikalliset erot

On tärkeää huomata, että käytännöt poissaolojen suhteen voivat hieman vaihdella eri lukioiden välillä. Jotkut lukiot voivat olla tiukempia kuin toiset. Myös yksittäistapauksissa voidaan tehdä poikkeuksia, esimerkiksi jos opiskelijalla on pitkäaikainen sairaus tai muu erityinen syy poissaoloihin. Kannattaa aina olla yhteydessä omaan opinto-ohjaajaan tai rehtoriin, jos tilanne on epäselvä.

Poissaolojen vaikutus opintomenestykseen

Vaikka yksittäisen kurssin hylkääminen ei välttämättä kaada koko opinto-ohjelmaa, jatkuvat poissaolot voivat heikentää opintomenestystä merkittävästi. Ne voivat vaikeuttaa opiskelua, alentaa motivaatiota ja johtaa lopulta siihen, että lukio jää kesken. Siksi on tärkeää suhtautua opiskeluun vakavasti ja pyrkii olemaan läsnä tunneilla mahdollisimman paljon.

Loppupäätelmät: Vastuullisuus ja avoin kommunikaatio

Poissaolot ovat osa elämää, eikä niitä aina voida välttää. Tärkeintä on, että opiskelija on vastuullinen, selvittää poissaolonsa viipymättä ja kommunikoi avoimesti opettajien ja opinto-ohjaajan kanssa. Näin voidaan varmistaa, että yksittäiset poissaolot eivät vaaranna koko lukio-opintoja. Lukion tulisi olla paikka, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä, mutta se vaatii sekä opiskelijan että oppilaitoksen panosta.