Milloin varallaolo muuttuu työajaksi?

2 näyttökertaa

Varallaolo ei yleensä ole työaikaa. Kuitenkin, jos varalla ollessa on pakko vastata puheluihin ja suorittaa työtehtäviä, puheluihin vastaamiseen käytetty aika luetaan työajaksi. Tämä pätee erityisesti silloin, kun puhelut tapahtuvat vapaa-ajalla tai lepoaikana. Tällöin jokainen puheluun käytetty minuutti on korvattavaa työaikaa.

Palaute 0 tykkäykset

Milloin varallaolo muuttuu työajaksi?

Varallaolo on työaikalain mukaan tilannetta, jossa työntekijällä on velvollisuus olla tarvittaessa työnantajan käytettävissä työtehtävien suorittamista varten. Itse varallaolo ei yleensä katsota työajaksi, mutta tietyt varallaoloon liittyvät toimet voivat tulla lasketuiksi työajaksi.

Varallaolon muuttuva työajaksi

Varallaolo muuttuu työajaksi, kun työntekijä:

  • Vastailee puheluihin tai muihin yhteydenottoihin: Jos työntekijä on varalla ollessaan velvollinen vastaamaan puheluihin tai muihin työnantajan yhteydenottoihin, tähän käytetty aika luetaan työajaksi. Tämä koskee myös vapaa-ajalla ja lepoaikana vastaanotettuja puheluita.
  • Suorittaa työtehtäviä: Jos työntekijä on varalla ollessaan velvollinen suorittamaan työtehtäviä, kuten vastaamaan sähköposteihin tai suorittamaan muita työtehtäviä, tähän käytetty aika luetaan työajaksi.

Korvaus varallaoloaikana tehdystä työstä

Jos varallaoloaikana tehty työ ylittää työehtosopimuksessa tai työlainsäädännössä määritellyn enimmäistyöajan, työntekijä on oikeutettu korvaukseen ylityöstä. Työajaksi luettu puheluihin vastaamisen aika korvataan myös ylityönä, jos se ylittää sovitun enimmäistyöajan.

Esimerkki

Jos työntekijällä on sopimuksessa sovittu 40 tunnin enimmäistyöaika viikossa ja hän on varalla ollessaan vastannut viikon aikana 10 puheluun, joihin on käytetty aikaa yhteensä 30 minuuttia, hänelle maksetaan 30 minuutin ylityökorvaus.

On tärkeää huomata, että varallaolon ehdot ja työajaksi luettavan ajan määrittely voivat vaihdella työehtosopimusten ja työlainsäädännön mukaan. Siksi on suositeltavaa tarkistaa asiasta lisätietoja omasta työehtosopimuksesta tai työlainsäädännöstä tai konsultoida asiantuntijaa.