Mitä tehdä jos löytää rahaa?

4 näyttökertaa

Kadulla lojuvat pikkukolikoit, alle 20 euroa, voit huoletta kuitata omiksesi. Isommat setelitunnöt toimita poliisille. Kolmen kuukauden kuluttua rahat ovat sinun, jos omistajaa ei löydy.

Palaute 0 tykkäykset

Löytöraha – onnenpotku vai velvollisuus?

Kadulla kävellessä kenkäsi töksähtää johonkin kovaan. Kumarrut ja huomaat sen olevan kolikon. Tai ehkä jopa setelinippun! Onnenpotku! Mutta mitä tehdä löytörahoille? Vastaus riippuu löytämäsi summan suuruudesta.

Pienet kolikkolöydöt, alle 20 euroa, voit yleensä pitää hyvällä omallatunnolla. Harvemmin kukaan lähtee etsimään muutamaa euroa kadulta, ja niiden alkuperän selvittäminen on käytännössä mahdotonta. Mutta suurempien summien kohdalla tilanne muuttuu.

Vaikka kiusaus olisi suuri sujauttaa löydetyt rahat omaan taskuun, isompien summien – yli 20 euron setelien, setelinippujen tai lompakoiden – kohdalla sinulla on lain mukaan velvollisuus toimia rehellisesti. Lain mukaan löytö on ilmoitettava ja luovutettava poliisille tai löytötavaratoimistoon. Myös yksityishenkilöltä, esimerkiksi kaupasta, löydetyt rahat tulisi toimittaa löytötavaratoimistoon tai liikkeen henkilökunnalle. Vaikka olisit löytänyt rahat syrjäiseltä metsäpolulta, velvollisuutesi on sama.

Tämä ei tarkoita, ettet voisi saada rahoja itsellesi. Kun olet ilmoittanut löydöstä poliisille tai löytötavaratoimistolle, alkaa kolmen kuukauden odotusaika. Jos kukaan ei ilmoittaudu rahojen omistajaksi tänä aikana, saat ne itsellesi. On siis tärkeää säilyttää tosite löytöilmoituksesta.

Entä jos et toimita löytöä viranomaisille? Silloin syyllistyt rikokseen, tarkemmin sanottuna lievään kavallukseen, josta voi seurata sakkorangaistus. Rikoksen vakavuus riippuu löydetyn omaisuuden arvosta. Rehellisyys maan perii ja tässä tapauksessa myös mahdollisesti löytämäsi rahat!

Muista siis: pienet kolikot voit pitää, mutta isommat summat toimita aina poliisille tai löytötavaratoimistoon. Kolmen kuukauden kuluttua voit nauttia löytörahoista – puhtaalla omallatunnolla.