Paljonko kinkusta lähtee nestettä?

2 näyttökertaa

Jääkinkusta irtoaa paistettaessa hieman enemmän nestettä kuin sulasta kinkusta. Esimerkiksi kolmen kilon jääkinkun paistohävikki voi olla noin 950 grammaa, kun vastaavan sulan kinkun hävikki on 850 grammaa. Ero, noin 100 grammaa, vastaa noin yhtä desilitraa nestettä, joka päätyy paistopussiin tai -astiaan. Jääkinkun paistamisessa kannattaa siis varautua hieman runsaampaan nesteen määrään.

Palaute 0 tykkäykset

Kinkun paistovesi: Paljonko sitä oikein kertyy?

Joulupöydän kruununjalokivi, kinkku, valmistetaan usein uunissa paistaen. Paistamisen aikana kinkusta irtoaa nestettä, joka kerääntyy paistopussiin tai -astiaan. Mutta kuinka paljon sitä nestettä oikeastaan on, ja onko eroa jääkinkun ja sulan kinkun välillä?

Yleisesti ottaen kinkun painosta haihtuu paistamisen aikana noin 30-35%. Tämä tarkoittaa, että kolmen kilon kinkusta haihtuu noin 900-1050 grammaa. Suurin osa tästä hävikistä on vettä. Vaikka tarkkaa nesteen määrää on vaikea määrittää, koska se riippuu kinkun rasvapitoisuudesta, suolapitoisuudesta ja paistolämpötilasta, voimme kuitenkin tehdä joitakin yleistyksiä.

Jääkinkussa on tyypillisesti hieman enemmän vettä sidottuna jäähän verrattuna sulaan kinkkuun. Siksi jääkinkusta irtoaakin paiston aikana aavistuksen enemmän nestettä. Ero ei ole valtava, mutta havaittava. Puhutaan ehkä noin desilitrasta tai kahdesta kolmen kilon kinkkua kohden. Tämä ylimääräinen neste voi olla peräisin sekä sulaneesta jäästä että kinkun sisältämästä vedestä, joka höyrystyy kuumuudessa.

Käytännössä tämä ero jääkinkun ja sulan kinkun välillä ei ole merkittävä, mutta on hyvä olla siitä tietoinen. Varsinkin jos käyttää paistopussia, on hyvä varmistaa, että se kestää nestemäärän eikä repeydy. Paistoliemen voi hyödyntää esimerkiksi kastikkeessa, joten sitä ei kannata heittää hukkaan.

Paistomenetelmälläkin on merkitystä nesteen määrään. Jos kinkku paistetaan esimerkiksi foliokääreessä, nestettä haihtuu vähemmän kuin paistopussissa. Foliokääreessä paistettaessa neste jää kinkun ympärille ja pitää sen mehukkaampana.

Lopulta kinkun paistonesteen määrä on yksilöllinen ja riippuu monesta tekijästä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että sitä syntyy ja se kannattaa ottaa talteen. Hyvää kinkunpaistoa!