Voiko rytmihäiriö mennä ohi?

6 näyttökertaa
Kyllä, jotkut rytmihäiriöt ovat ohimeneviä ja häviävät itsestään. Lievät rytmihäiriöt, kuten satunnaiset ekstrasystoli, voivat olla vaaratonta ja hävitä ilman hoitoa. Vakavampien rytmihäiriöiden kohdalla asia on toisin; ne vaativat lääke- tai muita hoitoja. On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos rytmihäiriöitä esiintyy säännöllisesti tai ne ovat vaikeita. Lääkäri voi tehdä diagnoosia ja suositella asianmukaista hoitoa.
Palaute 0 tykkäykset

Sydämen rytmihäiriöt – voivatko ne mennä ohi itsestään?

Sydämen rytmihäiriöt, eli arytmiat, ovat yleinen ilmiö, joka herättää monissa huolta. Sydämen pitäisi lyödä tasaisesti, mutta rytmihäiriöissä syke voi olla liian nopea (takykardia), liian hidas (bradykardia) tai epäsäännöllinen. Kysymys kuuluukin, voivatko nämä häiriöt korjaantua itsestään vai vaativatko ne aina lääketieteellistä huomiota?

Vastaus on monimutkainen ja riippuu rytmihäiriön tyypistä, sen aiheuttajasta ja henkilön yleisestä terveydentilasta. On totta, että jotkin rytmihäiriöt ovat ohimeneviä ja häviävät itsestään ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä. Tällaisia ovat usein lievät ja satunnaiset rytmihäiriöt, kuten yksittäiset ekstrasystolet eli lisälyönnit. Nämä voivat johtua esimerkiksi stressistä, väsymyksestä, liiallisesta kofeiinin tai alkoholin käytöstä tai elektrolyyttitasapainon häiriöistä. Kun nämä laukaisevat tekijät poistetaan, rytmi saattaa palautua normaaliksi itsestään.

Ekstrasystolet tuntuvat usein ikäviltä, mutta ne ovat yleensä vaarattomia, kunhan niitä esiintyy harvoin ja ne eivät liity muihin sydänsairauksiin. Lääkärin arvio on kuitenkin aina paikallaan, jos tunnet olosi epävarmaksi.

Toisaalta, vakavampien rytmihäiriöiden kohdalla tilanne on toinen. Esimerkiksi eteisvärinä, eteislepatus, kammiovärinä ja muut vakavat takykardiat vaativat yleensä lääketieteellistä hoitoa. Nämä rytmihäiriöt voivat olla merkki sydänsairaudesta, kuten sepelvaltimotaudista, sydämen vajaatoiminnasta tai sydänläppäviasta. Ne voivat myös johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten aivohalvaukseen tai jopa sydänpysähdykseen.

Vakavampien rytmihäiriöiden hoito voi sisältää lääkkeitä, jotka säätelevät sydämen sykettä ja rytmiä, sekä toimenpiteitä, kuten katetriablaatio tai sydämentahdistimen asennus. Lääkärin tekemä perusteellinen arvio on välttämätön, jotta voidaan selvittää rytmihäiriön syy ja valita sopivin hoitomuoto.

Milloin lääkäriin?

On erittäin tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos rytmihäiriöitä esiintyy säännöllisesti, ne ovat voimakkaita tai niihin liittyy muita oireita, kuten:

  • Rintakipua
  • Hengenahdistusta
  • Huimausta tai pyörrytystä
  • Voimattomuutta tai väsymystä
  • Tajunnan menetystä

Lääkäri voi suorittaa EKG:n (elektrokardiogrammi) ja muita tutkimuksia rytmihäiriön diagnosoimiseksi ja arvioidakseen sen vakavuuden. Hän voi myös sulkea pois muut mahdolliset syyt oireille ja suositella asianmukaista hoitoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka jotkin lievät rytmihäiriöt voivat mennä ohi itsestään, on tärkeää olla tietoinen sydämen rytmin muutoksista ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin. Varhainen diagnosointi ja hoito voivat estää vakavampien komplikaatioiden kehittymisen ja parantaa elämänlaatua. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos olet huolissasi sydämesi rytmistä.