Mitä kieliä Shanghaissa puhutaan?

0 näyttökertaa

Shanghain monikielisessä miljoonakaupungissa kuulet pääasiassa mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli. Kaupungissa puhutaan myös yue-kiinaa, eli kantoninkiinaa, sekä paikallista wu-kiinan murretta, shanghaita. Koska Shanghai on kansainvälinen metropoli, siellä kuulee lukuisia muitakin kiinan kielen murteita ja vieraita kieliä. Kiinassa käytössä oleva valuutta on renminbi (RMB).

Palaute 0 tykkäykset

Shanghain kielikuva: Mandariinista shanghaihin ja sen ulkopuolelle

Shanghai, Kiinan vilkas ja kosmopoliittinen metropoli, on kielillisesti monimuotoinen kaupunki. Vaikka mandariinikiina toimii virallisena kielenä ja hallitsee julkista elämää, kaupungin kielikuva on paljon rikkaampi ja moniulotteisempi. Kävelyretki Shanghain kaduilla paljastaa kielillisen mosaiikin, jossa kietoutuvat sekä Kiinan eri murteet että lukuisat maailmankielet.

Pääasiallinen kieli Shanghaissa on mandariinikiina (普通话, pǔtōnghuà). Sen hallitseminen on välttämätöntä kommunikoimiseksi viranomaisten ja monien palveluiden kanssa. Mandariinia käytetään laajasti koulutuksessa, mediassa ja virallisessa viestinnässä, joten sen merkitys kaupungin toiminnassa on kiistaton.

Shanghain oma kieliperintö on kuitenkin elossa. Kaupungissa puhutaan laajasti wu-kiinan murretta (吴语, wúyǔ), josta shanghai (上海话, shànghǎi huà) on yksi merkittävä murre. Shanghai on monille shanghailaisille äidinkieli, ja sitä käytetään edelleen paljon arkielämässä, erityisesti vanhempien sukupolvien keskuudessa ja perheyhteyksissä. Vaikka shanghain käyttö julkisilla paikoilla on vähentynyt mandariinin leviämisen myötä, sen merkitys kaupungin identiteetille ja kulttuurille on suuri.

Toinen Kiinan kieliryhmä, joka on Shanghaissa edustettuna, on yue-kiina (粤语, yuèyǔ), joka tunnetaan paremmin nimellä kantoninkiina. Maahanmuuton ansiosta kantoninkiinan puhujia löytyy Shanghaista merkittävä määrä, erityisesti Hong Kongista ja Macaota.

Shanghain kansainvälisen luonteen takia kaupungissa kuullaan myös lukuisia muita vieraita kieliä. Englanti on yleisin näistä, ja sitä käytetään laajasti matkailualalla ja kansainvälisissä yrityksissä. Lisäksi on mahdollista kuulla esimerkiksi japania, korea, venäjää ja lukuisia muita kieliä riippuen kaupungin monista yhteisöistä ja kansainvälisistä yrityksistä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Shanghain kielikuva on monimuotoinen ja dynaaminen peilikuva kaupungin monikulttuurisesta ja globaalista luonteesta. Vaikka mandariinikiina toimii virallisena kielenä, shanghain ja muiden kiinan murteiden sekä vieraiden kielien käyttö rikastuttaa kaupungin kielellistä maisemaa ja pitää elossa sen kielillisen perinnön. Kaupunki on kielillinen solmukohta, jossa perinteet ja globalisaatio kohtaavat ja vuorovaikuttavat.