Hoe controleert de Belastingdienst zakelijke kilometers?

11 weergave
De Belastingdienst controleert zakelijke kilometers onder andere door willekeurig kentekens te scannen op locaties als winkelcentra of attractieparken. Zo wordt geverifieerd of de bijtelling correct is betaald of een juiste kilometerregistratie is aangetoond. Deze controles vinden plaats op basis van steekproeven.
Opmerking 0 leuk

Op de radar: Zo controleert de Belastingdienst je zakelijke kilometers

Kilometers declareren voor je werk? Let dan goed op! De Belastingdienst houdt toezicht op het gebruik van zakelijke kilometers en dat doen ze slimmer dan je denkt. Naast controles achteraf, zet de Belastingdienst steeds vaker in op realtime monitoring.

Wist je dat de Belastingdienst op diverse locaties kentekens scant? Denk aan winkelcentra, attractieparken, maar ook bij evenementen. Dit gebeurt met behulp van mobiele scanauto’s en slimme camera’s. Zo controleren ze steekproefsgewijs of jouw auto op die plek thuishoort.

Wat controleren ze precies?

  • Bijtelling: Rijd je in een auto van de zaak? Dan controleert de Belastingdienst of je de juiste bijtelling betaalt. Staat je auto onverwachts geparkeerd bij een pretpark op een doordeweekse middag terwijl je officieel aan het werk bent? Dan kan dat vragen oproepen.
  • Kilometerregistratie: Voor ondernemers en werknemers die gebruik maken van kilometervergoeding is een sluitende kilometerregistratie verplicht. De Belastingdienst kan controleren of de locaties die jij hebt geregistreerd, overeenkomen met de daadwerkelijke locaties waar je auto is gescand.

Steekproeven en data-analyse

De Belastingdienst voert deze controles steekproefsgewijs uit. Met behulp van geavanceerde data-analyse kunnen ze risico’s in kaart brengen en gerichter controleren.

Voorkom problemen: zorg voor een sluitende administratie

Een goede kilometerregistratie is dus essentieel om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Zorg ervoor dat je:

  • Altijd een sluitende kilometerregistratie bijhoudt.
  • Duidelijk onderscheid maakt tussen zakelijke en privéritten.
  • Bewijsstukken bewaart, zoals tankbonnen en afspraken.

Door je aan de regels te houden en een accurate administratie bij te houden, rijd je met een gerust hart!