Is doorrijden na schade strafbaar?

8 weergave
Doorrijden na een aanrijding, ongeacht de mate van schade, is strafbaar (art. 7 WVW). Dit geldt zowel voor letselschade als voor materiële schade.
Opmerking 0 leuk

Doorrijden na een aanrijding: strafbaar, ongeacht de schade

Een aanrijding, groot of klein, roept vragen op. Vaak speelt de vraag mee: moet ik doorrijden? Het antwoord is eenduidig: nee. Doorrijden na een aanrijding is strafbaar, ongeacht de mate van schade. Dit geldt zowel voor letselschade als voor materiële schade.

Artikel 7 van de Wegenverkeerswet (WVW) is hier het cruciale punt. Dit artikel stipuleert dat het achterwege laten van hulp en het verlaten van de plaats van een ongeval, inclusief het doorrijden, in de meeste gevallen strafbaar is.

Waarom is doorrijden strafbaar? Het gaat hierbij niet alleen om de schade zelf. Doorrijden ontneemt essentiële informatie aan degene die mogelijk gewond is geraakt, of aan de andere betrokken partij. De identiteit van de bestuurder, en dus de aansprakelijkheid, kan niet vastgesteld worden. Dit kan leiden tot problemen bij het vaststellen van de schuld en de schadevergoeding.

Maar wat als de schade minimaal lijkt? Zelfs een lichte botsing vereist melding en actie. Een kleine deukje aan de auto kan het begin zijn van een ingewikkelde procedure. De tegenpartij kan zich op latere momenten op de afwezigheid van de melding beroepen, die in de meeste gevallen niet direct duidelijk is. De politie zal in het geval van kleine schade vaak eerst de betrokken partijen aanspreken, om te proberen tot een overeenkomst te komen.

Welke stappen zijn te nemen?

  • Stop onmiddellijk: De eerste reactie is cruciaal. Stop je voertuig en schakel de noodlichten in.
  • Controleer de staat van de andere partij: Kijk of er gewonden zijn. Indien er een ongeval met verwondingen plaatsvindt, moet je direct hulp inschakelen. Dit is van levensbelang!
  • Wissel contactgegevens uit: Noteer de naam, adres, kenteken en verzekeringsgegevens van de andere betrokken partij(en).
  • Maak een melding bij de politie of verzekeraar: Bij licht letsel, of materiële schade, neemt de politie in veel gevallen contact op om het ongeval op te lossen. Zo niet, dan is het belangrijk om de gebeurtenis te melden aan jouw verzekeraar.

Het achterwege laten van deze stappen kan leiden tot boetes, mogelijk een strafrechtelijke veroordeling en in ieder geval tot complicaties bij de afwikkeling van de schade. Het is van cruciaal belang je te houden aan de wettelijke vereisten en je verzekeraar tijdig te informeren.

Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en de juiste procedure te volgen, dan om een risico te nemen en de straf te riskeren. Doorrijden is nooit de oplossing.