Is poging tot mishandeling strafbaar?

4 weergave

Poging tot zware mishandeling is strafbaar in Nederland volgens artikel 45 Wetboek van Strafrecht, gecombineerd met het artikel dat zware mishandeling definieert. De strafmaat is afhankelijk van de specifieke omstandigheden en kan aanzienlijk lager zijn dan die voor voltooide zware mishandeling.

Opmerking 0 leuk

Is poging tot mishandeling strafbaar? Ja, en dit is waarom.

In Nederland is niet alleen voltooide mishandeling strafbaar, maar ook de poging daartoe. Dit geldt voor zowel eenvoudige als zware mishandeling. De strafbaarheid van een poging tot misdrijf, waaronder mishandeling, is verankerd in artikel 45 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel bepaalt dat wanneer iemand begint aan de uitvoering van een misdrijf, maar dit misdrijf niet voltooid raakt, hij toch strafbaar kan zijn voor poging tot dat misdrijf.

Cruciaal is het begrip ‘begin van uitvoering’. Dit is geen eenduidig gedefinieerd begrip en wordt door de rechter in elke concrete zaak beoordeeld. De rechter kijkt naar de gedragingen van de verdachte en of deze gedragingen naar hun uiterlijke verschijningsvorm gericht zijn op de voltooiing van het misdrijf. Een dreigende houding met vuisten gebald is bijvoorbeeld in veel gevallen nog onvoldoende voor een strafbare poging tot mishandeling. Het moet wel echt gaan om gedragingen die een aanvang vormen van de uitvoering van de mishandeling zelf. Denk bijvoorbeeld aan een uitgeschreven klap die net gemist wordt, of het opzettelijk gooien van een object naar een ander met het oogmerk om hem te raken.

De strafmaat bij poging tot mishandeling is lager dan bij voltooide mishandeling. Artikel 45 lid 1 Sr bepaalt dat de poging wordt gestraft met de straf die op het voltooide misdrijf is gesteld, verminderd met een derde. Echter, de rechter heeft de ruimte om rekening te houden met alle omstandigheden van het geval en kan de straf ook verder verlagen of verzwarende omstandigheden meewegen. Factoren zoals de ernst van de bedreiging, de intentie van de dader, de aanwezigheid van slachtoffers en de mate waarin het slachtoffer zich bedreigd heeft gevoeld, spelen allemaal een rol bij de strafoplegging.

Bij poging tot zware mishandeling (artikel 302 Sr) zijn de straffen natuurlijk aanzienlijk hoger dan bij een poging tot eenvoudige mishandeling (artikel 300 Sr), maar ook hier geldt de regel van artikel 45 Sr. De rechter zal bij de strafoplegging rekening houden met de specifieke omstandigheden, zoals de gebruikte middelen, de ernst van het letsel dat had kunnen ontstaan, en de intentie van de dader.

Kortom, hoewel de poging tot mishandeling niet de voltooiing van het misdrijf is, is het wel degelijk strafbaar. De strafmaat is afhankelijk van diverse factoren en wordt door de rechter bepaald op basis van een zorgvuldige beoordeling van de concrete situatie. Twijfelt u over de strafbaarheid van een bepaalde handeling, raadpleeg dan een jurist of advocaat.