Wat mag ik rijden met rijbewijs B?

3 weergave

Met rijbewijs B kunt u een auto besturen en een aanhanger trekken. Deze mag maximaal 750 kg wegen (leeggewicht plus lading), of zwaarder mits het gecombineerde gewicht van auto en aanhanger onder de 3500 kg blijft (leeggewicht plus lading voor beide).

Opmerking 0 leuk

Rijbewijs B: Welke voertuigen mag je besturen?

Het rijbewijs B opent de deur naar de wereld van de persoonlijke mobiliteit. Maar welke voertuigen mag je nu precies besturen met dit rijbewijs? De regels lijken soms complex, maar zijn eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen. In dit artikel leggen we helder uit wat je mag rijden met een rijbewijs B, focussend op de meest voorkomende situaties.

De basis is natuurlijk de personenauto. Hiermee worden voertuigen bedoeld die primair ontworpen zijn voor het vervoer van personen en maximaal acht zitplaatsen hebben, naast de bestuurdersstoel. Denk aan sedans, hatchbacks, stationwagens, MPV’s en SUV’s.

Maar rijbewijs B staat je ook toe om een aanhanger te trekken. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht. Er zijn twee scenario’s:

  • Lichte aanhanger: Een aanhanger met een maximaal toegestaan gewicht (leeggewicht + maximale lading) tot 750 kg mag altijd getrokken worden met rijbewijs B, ongeacht het gewicht van de auto.

  • Zwaardere aanhanger: Een aanhanger zwaarder dan 750 kg mag ook, mits het gecombineerde toegestane maximumgewicht van de auto én de aanhanger niet boven de 3500 kg uitkomt. Dit betekent dat je het maximaal toegestane gewicht van de auto (leeggewicht + maximale lading) moet optellen bij het maximaal toegestane gewicht van de aanhanger (leeggewicht + maximale lading). Overschrijdt deze som de 3500 kg, dan heb je een ander rijbewijs nodig (B+ of BE). Let op: de trekhaak van de auto moet ook gekeurd zijn voor het trekken van de betreffende aanhanger.

Een praktisch voorbeeld:

Stel, je auto heeft een maximaal toegestaan gewicht van 2000 kg en je wilt een aanhanger trekken met een maximaal toegestaan gewicht van 1250 kg. Het gecombineerde gewicht is dan 3250 kg. Dit valt binnen de limiet van 3500 kg, dus mag je deze combinatie besturen met rijbewijs B.

Belangrijke nuances:

  • Lege aanhanger: Ook al is de aanhanger leeg, je moet nog steeds rekening houden met het maximaal toegestane gewicht, niet alleen het werkelijke gewicht.

  • Autotransporter: Voor het vervoer van andere voertuigen op een aanhanger gelden specifieke regels. Raadpleeg hiervoor de website van de RDW.

  • Buitenlandse regels: De regels voor aanhangers kunnen verschillen per land. Controleer dit altijd voordat je met een aanhanger naar het buitenland gaat.

Conclusie:

Rijbewijs B biedt meer mogelijkheden dan alleen het besturen van een personenauto. Door rekening te houden met de gewichtsbeperkingen voor aanhangers, kun je veilig en legaal de weg op met de combinatie die bij jouw behoeften past. Bij twijfel is het altijd verstandig om de website van de RDW te raadplegen of contact op te nemen met een rijschool voor meer informatie.