Hoe lang mag je auto over de keuringsdatum zijn?
Als je APK is verlopen, mag je nog tot twee maanden na de verloopdatum rijden. Na die twee maanden krijg je automatisch een boete van de RDW. Het is daarom belangrijk om je auto op tijd te laten keuren.
Hoe lang mag je eigenlijk doorrijden met een verlopen APK? Een overzicht
De Algemene Periodieke Keuring, beter bekend als APK, is een verplichte keuring die ervoor zorgt dat je auto veilig de weg op kan en voldoet aan de milieueisen. Maar wat gebeurt er als je de keuringsdatum over het hoofd ziet? Hoeveel speling heb je voordat de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) je op de vingers tikt? Laten we het eens helder op een rijtje zetten.
De theorie: direct na de keuringsdatum niet meer rijden
In principe geldt: zodra de APK-datum verstreken is, mag je officieel niet meer met de auto rijden. De wet is hier vrij duidelijk over. Toch is er in de praktijk vaak een korte periode waarin de RDW niet direct handhavend optreedt.
De praktijk: een (kleine) buffer
De RDW hanteert een zekere tolerantieperiode na de keuringsdatum. Rijden na de keuringsdatum is niet toegestaan, maar in de praktijk krijg je meestal pas na ongeveer twee maanden automatisch een boete van de RDW toegestuurd.
Belangrijk: dit is geen vrijbrief!
Deze ‘buffer’ van ongeveer twee maanden mag je absoluut niet zien als een vrijbrief om lekker door te blijven rijden. Het is meer een overgangsperiode. De volgende punten zijn cruciaal:
- Verzekering: Hoewel de RDW je pas na twee maanden een boete stuurt, kan het zijn dat je verzekering lastig gaat doen bij schade als je met een verlopen APK rijdt. Zij kunnen stellen dat je niet aan je zorgplicht hebt voldaan.
- Aanhouding door de politie: De politie kan je ook direct beboeten als je met een verlopen APK rijdt. De RDW-boete is niet de enige sanctie die je kan treffen.
- Veiligheid staat voorop: Het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid. Je auto kan gebreken vertonen die je zelf niet opmerkt, maar die tijdens de APK wel aan het licht komen. Met een verlopen APK rijden, brengt dus risico’s met zich mee.
Hoe voorkom je problemen?
De beste manier om problemen te voorkomen, is simpelweg je APK op tijd te laten verlengen. Hier zijn een paar tips:
- Noteer de APK-datum in je agenda: Gebruik een fysieke of digitale agenda om de datum te noteren en een herinnering in te stellen.
- Maak gebruik van herinneringsservices: Veel garagebedrijven bieden gratis herinneringsservices aan. Laat je e-mailadres of telefoonnummer achter en je ontvangt automatisch een bericht wanneer de APK eraan komt.
- Plan de keuring ruim op tijd: Wacht niet tot de laatste dag met het maken van een afspraak. Plan de keuring een paar weken van tevoren, zodat je ruim de tijd hebt.
Conclusie
Hoewel je in de praktijk wellicht een kleine buffer hebt na de APK-datum, is het absoluut niet aan te raden om met een verlopen keuring rond te blijven rijden. Niet alleen riskeer je een boete, maar je brengt ook je eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Wees verstandig en plan je APK-keuring op tijd!
#Auto#Datum#KeuringCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.