Hoe rijk is de gemiddelde Amerikaan?

5 weergave

De gemiddelde Amerikaan verdient volgens de OESO $5.782 per maand, meer dan in Nederland. De inkomensverdeling is echter schever in de VS, met een grotere kloof tussen rijk en arm, zo meldt de Wereldbank. Dit resulteert in een aanzienlijk deel van de bevolking met een laag inkomen.

Opmerking 0 leuk

Hoe rijk is de gemiddelde Amerikaan? Een genuanceerd beeld.

Het idee van de “gemiddelde Amerikaan” is complex. Hoewel cijfers zoals het gemiddelde maandsalaris van $5.782 (OESO) suggereren dat Amerikanen beter af zijn dan bijvoorbeeld Nederlanders, vertelt dit niet het hele verhaal. Dit bedrag ligt immers aanzienlijk hoger dan wat veel Amerikanen daadwerkelijk verdienen. De realiteit wordt vertroebeld door de grote inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten.

Terwijl sommigen exorbitante salarissen binnenslepen, worstelt een aanzienlijk deel van de bevolking met lage inkomens. Deze scheve verdeling, bevestigd door data van de Wereldbank, maakt het lastig om een representatief beeld te schetsen van de financiële situatie van de “gemiddelde” Amerikaan. Het gemiddelde wordt namelijk sterk opgetrokken door de extreem hoge inkomens aan de top.

Een beter beeld krijgen we door te kijken naar de mediaan. Dit is het middelste inkomen in een geordende lijst van alle inkomens. De mediaan is minder gevoelig voor uitschieters en geeft daardoor een accurater beeld van het inkomen van de “typische” Amerikaan. Helaas is dit cijfer vaak lastiger te vinden dan het gemiddelde.

Naast inkomen speelt vermogen ook een belangrijke rol in het bepalen van rijkdom. Vermogen omvat bezittingen zoals vastgoed, aandelen en spaargeld. Ook hier zien we in de VS een grote kloof tussen de “haves” en de “have-nots”. Een klein percentage van de bevolking bezit een disproportioneel groot deel van het totale vermogen.

Conclusie: Hoewel het gemiddelde inkomen in de VS hoger ligt dan in Nederland, is de werkelijkheid complexer. De grote inkomens- en vermogensongelijkheid zorgt ervoor dat “de gemiddelde Amerikaan” een abstractie is. Om een realistisch beeld te krijgen, moeten we verder kijken dan alleen het gemiddelde en rekening houden met de scheve verdeling van rijkdom. Het is belangrijker om te kijken naar de mediaan en de verdeling van vermogen om te begrijpen hoe het werkelijk gesteld is met de financiële situatie van de doorsnee Amerikaan.