Hoeveel loon kan ik mezelf geven bv?

6 weergave

De hoogte van je salaris als eenmanszaak is flexibel, mits correct belast. Een hoge bijtelling op een auto van de zaak kan bijvoorbeeld invloed hebben op je netto maandinkomen en dus op de hoogte van je uit te keren loon. De belastingaangifte is hierbij leidend; een fictief loon is toegestaan, zolang het maar correct wordt aangegeven.

Opmerking 0 leuk

Hoeveel loon kan ik mezelf geven als zzp’er?

De vrijheid van het ondernemerschap brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om je eigen salaris te bepalen. Als zzp’er ben je in principe vrij om te kiezen hoeveel je jezelf uitkeert, maar er zijn wel belangrijke fiscale aspecten waarmee je rekening moet houden. Het is geen vaststaand bedrag zoals bij een werknemer in loondienst. Je loon als zzp’er is namelijk geen salaris in de traditionele zin, maar een onttrekking aan de winst van je onderneming.

Hoewel je geen verplicht minimumloon hebt als zzp’er, betekent dat niet dat je zomaar elk bedrag kunt opnemen. De hoogte van je onttrekking heeft namelijk invloed op je belastbaar inkomen en daarmee op de inkomstenbelasting die je moet afdragen. Een te lage onttrekking kan leiden tot een lager inkomen en dus minder belasting, maar kan ook van invloed zijn op je hypotheek of andere financieringsaanvragen. Een te hoge onttrekking kan dan weer leiden tot een hogere belastingdruk.

De belastingaangifte is leidend. Je bent verplicht om alle inkomsten en uitgaven van je onderneming correct aan te geven bij de Belastingdienst. Dit geldt ook voor de onttrekkingen die je doet voor je privé-uitgaven. Een zogenoemd ‘fictief loon’ is in principe toegestaan, zolang je dit maar correct verwerkt in je boekhouding en belastingaangifte.

Invloed van bijtellingen. Bepaalde zakelijke uitgaven kunnen van invloed zijn op je netto inkomen en dus op de hoogte van je onttrekking. Een voorbeeld hiervan is de bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak. Deze bijtelling verhoogt je belastbaar inkomen, waardoor je netto minder overhoudt. Hiermee moet je dus rekening houden bij het bepalen van je onttrekking.

Overleg met een expert. Het bepalen van de optimale onttrekking is complex en hangt af van je individuele situatie. Factoren zoals je winst, je persoonlijke uitgaven, je pensioenopbouw en je toekomstige plannen spelen hierbij een rol. Het is daarom verstandig om hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en zorgen dat je belastingtechnisch optimaal zit. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf en kun je zorgeloos ondernemen.