Wat gebeurt er als je 2 jaar in de Ziektewet zit?

2 weergave

Na twee jaar ziekte (wachttijd) kan een werknemer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, een uitkering wegens gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. UWV bepaalt of de werknemer hiervoor in aanmerking komt.

Opmerking 0 leuk

Na twee jaar ziekte verandert er veel voor een werknemer. Die periode van twee jaar noemen we de wachttijd. Wat gebeurt er na die twee jaar? Dan komt de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) om de hoek kijken. Het UWV beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Laten we dit proces eens stap voor stap bekijken.

De WIA-keuring:

Rond de 1 jaar en 9 maanden ziekte word je uitgenodigd voor een WIA-keuring door het UWV. Deze keuring is cruciaal voor het bepalen van je recht op een WIA-uitkering en de hoogte ervan. Een arts en een arbeidsdeskundige van het UWV beoordelen je situatie. De arts kijkt naar je medische beperkingen en de arbeidsdeskundige onderzoekt welke werkzaamheden je nog wél kunt verrichten, rekening houdend met je beperkingen.

De mogelijke uitkomsten:

Na de WIA-keuring zijn er drie mogelijke scenario’s:

  • Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt (IVA): Als het UWV vaststelt dat je voor de komende vijf jaar niet, of minder dan 20% van je laatstverdiende loon, kunt verdienen, krijg je een IVA-uitkering. Deze uitkering is 75% van je laatstverdiende loon (tot een bepaald maximum). Je wordt dan niet meer geacht te re-integreren.
  • Gedeeltelijk arbeidsongeschikt (WGA): Als je tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van hoeveel je nog kunt verdienen in vergelijking met je laatstverdiende loon. Je bent in dit geval wel verplicht om te re-integreren en te zoeken naar passend werk. De WGA kent verschillende fases en regelingen, afhankelijk van je verdiencapaciteit en de duur van je arbeidsongeschiktheid.
  • Geen WIA-uitkering: Als het UWV oordeelt dat je meer dan 65% kunt verdienen van je laatstverdiende loon, krijg je geen WIA-uitkering. Je valt dan terug op je werkgever of, als je geen werk meer hebt, op de gemeentelijke bijstand.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Eigen verantwoordelijkheid: Blijf tijdens de wachttijd actief betrokken bij je re-integratieproces. Goede communicatie met je werkgever en het UWV is essentieel.
  • Deskundige hulp: Schakel zo nodig deskundige hulp in, bijvoorbeeld van een arbeidsdeskundige of jurist, om je te helpen bij het WIA-traject.
  • Bezwaar en beroep: Ben je het niet eens met de beslissing van het UWV? Dan kun je bezwaar maken en eventueel in beroep gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is. De specifieke gevolgen van twee jaar ziekte zijn afhankelijk van individuele omstandigheden en de beoordeling van het UWV. Raadpleeg daarom altijd de website van het UWV of neem contact met hen op voor de meest actuele en persoonlijke informatie.