Wat krijg je uitbetaald als je ontslag neemt?

3 weergave

Bij ontslag ontvang je een transitievergoeding van ⅓ maandsalaris per arbeidsjaar. Deze vergoeding is onafhankelijk van de duur van je dienstverband.

Opmerking 0 leuk

Wat je (mogelijk) krijgt uitbetaald bij ontslag: De transitievergoeding nader bekeken

Ontslag nemen is een ingrijpende beslissing. Naast de emotionele impact zijn er ook financiële overwegingen die een rol spelen. Een van de belangrijkste daarvan is wat je financieel kunt verwachten bij je vertrek. Hoewel de situatie per individu en per arbeidscontract kan verschillen, is de transitievergoeding een belangrijk element om te begrijpen.

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een wettelijke vergoeding die je mogelijk ontvangt van je werkgever wanneer je contract eindigt, en niet alleen wanneer je zelf ontslag neemt. Het is bedoeld om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan of het starten van een eigen bedrijf. De term ‘transitievergoeding’ kan wat misleidend zijn, omdat deze vaak geassocieerd wordt met gedwongen ontslag. Echter, ook bij vrijwillig ontslag onder bepaalde omstandigheden heb je er recht op.

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding bij ontslag?

Hier komt de nuance. De standaardregel is dat je geen recht hebt op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Echter, er zijn uitzonderingen:

  • Ontslag wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever: Stel, je werkgever discrimineert je openlijk, betaalt je structureel te weinig uit, of maakt de werkomstandigheden onacceptabel. In zo’n geval, waarbij de situatie onhoudbaar is geworden door toedoen van de werkgever, kan de rechter oordelen dat je recht hebt op een transitievergoeding ondanks dat je zelf ontslag hebt genomen. Dit is een complexe zaak en het is aan te raden juridisch advies in te winnen.
  • Ontslag tijdens proeftijd: Soms eindigt een dienstverband tijdens de proeftijd door jouw initiatief. In principe heb je dan geen recht op een transitievergoeding.
  • Ontslag in onderling overleg (vaststellingsovereenkomst): Bij ontslag in onderling overleg wordt alles vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd). Hierin kan over de transitievergoeding onderhandeld worden, ongeacht wie het initiatief tot ontslag heeft genomen. De werkgever is niet verplicht de transitievergoeding toe te kennen, maar het is vaak een onderdeel van de onderhandelingen.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

De algemene regel voor de berekening van de transitievergoeding is:

  • 1/3 maandsalaris per volledig gewerkt jaar.

Ook over de resterende maanden wordt een vergoeding berekend. Er is een maximum aan de transitievergoeding, deze is momenteel (2023) vastgesteld op €89.000 bruto, of een jaarsalaris als dat hoger is. Het is verstandig om een online tool te gebruiken om een indicatie te krijgen van de hoogte van je transitievergoeding, maar let op: deze geven slechts een schatting en de daadwerkelijke hoogte kan afwijken.

Wat valt er onder het ‘maandsalaris’?

Onder het ‘maandsalaris’ vallen niet alleen je brutoloon, maar ook:

  • Vakantiegeld
  • Vaste eindejaarsuitkering (13e maand)
  • Structurele overwerkvergoeding
  • Waarde van eventuele vaste bonusregelingen

Belangrijk: De informatie in dit artikel is algemeen van aard en dient niet te worden beschouwd als juridisch advies. Elke situatie is uniek en het is altijd aan te raden om professioneel juridisch advies in te winnen voordat je beslissingen neemt met betrekking tot ontslag en transitievergoeding. Raadpleeg bijvoorbeeld een arbeidsrechtadvocaat of een jurist van een vakbond.

Kortom: Ontslag nemen is een serieuze zaak. Wees je bewust van je rechten en plichten met betrekking tot de transitievergoeding, en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je de definitieve beslissing neemt.