Waarom loopt urine niet af?

0 weergave

Controleer of uw broek de urinebuis of slang afknelt. Zorg dat de opvangzak lager hangt dan uw blaas voor een goede afvoer, aangezien urine niet tegen de zwaartekracht in stroomt. Verzeker u ervan dat de opvangzak correct is aangesloten op de katheter.

Opmerking 0 leuk

Waarom loopt mijn urine niet af? Problemen met urinelozing via een katheter

Het kan frustrerend en verontrustend zijn als je urine niet goed afloopt via je katheter. Gelukkig zijn er een aantal veelvoorkomende oorzaken die relatief eenvoudig op te lossen zijn. Als je merkt dat je urineopvangzak niet vult zoals het hoort, controleer dan de volgende punten:

1. Beknelde slang of urinebuis:

Soms kan kleding, met name strakke broeken of ondergoed, de katheterslang of zelfs de urinebuis zelf afklemmen. Dit belemmert de vrije doorstroming van urine. Controleer zorgvuldig of er geen kledingstukken de slang of de opening rond de katheter dichtdrukken. Zorg voor loszittende kleding rond het kathetergebied.

2. Positie van de opvangzak:

Zwaartekracht speelt een cruciale rol bij de urinelozing via een katheter. De urineopvangzak moet lager hangen dan je blaas. Urine stroomt immers niet bergopwaarts. Controleer of de zak niet per ongeluk hoger is geplaatst dan je blaas, bijvoorbeeld op een bed of tafel terwijl je ligt. Bevestig de zak aan een lagere positie, bijvoorbeeld aan de zijkant van je bed of aan je rolstoel.

3. Aansluiting van de opvangzak:

Een losse of verkeerd aangesloten opvangzak kan leiden tot lekkage en voorkomen dat de urine de zak bereikt. Controleer de verbinding tussen de katheter en de opvangzak zorgvuldig. Zorg ervoor dat deze stevig en correct is vastgeklikt of gedraaid, afhankelijk van het type katheter en opvangzak dat je gebruikt. Als de verbinding los zit, koppel hem dan los en sluit hem opnieuw aan, zorgvuldig controlerend of hij goed vastzit.

Wanneer contact opnemen met een zorgverlener?

Als je bovenstaande punten hebt gecontroleerd en de urine nog steeds niet afloopt, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts, uroloog of de verpleegkundige die je katheter heeft geplaatst. Het kan zijn dat er een blokkade in de katheter zit, een infectie of een ander medisch probleem dat aandacht vereist. Wacht niet te lang met het zoeken van professionele hulp, aangezien urineretentie ernstige complicaties kan veroorzaken.

Dit artikel is bedoeld als algemene informatie en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor diagnose en behandeling van medische aandoeningen.