Hoe warm is water uit een waterkoker?

3 weergave

In tegenstelling tot de algemene veronderstelling kookt water uit een waterkoker vaak boven 100 graden Celsius. Dit komt door verontreinigingen in het water, zoals mineralen, die het kookpunt verhogen.

Opmerking 0 leuk

Hoe warm kan het water uit een waterkoker worden?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan water uit een waterkoker koken bij temperaturen boven 100 graden Celsius. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van verontreinigingen in het water, zoals mineralen.

Wanneer zuiver water wordt gekookt, kookt het bij 100 graden Celsius op zeeniveau. Dit is het punt waarop de dampdruk van het water gelijk is aan de omgevingsdruk. Als er echter verontreinigingen in het water aanwezig zijn, verhogen deze het kookpunt.

Mineralen, zoals calcium- en magnesiumzouten, zijn veelvoorkomende verontreinigingen in kraanwater. Deze zouten lossen op in water en creëren een oplossing met een hogere dampspanning dan zuiver water. Om water met deze verontreinigingen aan de kook te brengen, is dus een hogere temperatuur nodig.

Het kookpunt van water neemt toe met de concentratie van verontreinigingen. Zo kan water met een hoge concentratie aan mineralen, zoals hard water, koken bij temperaturen van meer dan 105 graden Celsius.

Het effect van verontreinigingen kan worden verwaarloosd als het water slechts licht verontreinigd is. In de meeste gevallen kookt water uit een waterkoker echter bij een temperatuur iets boven 100 graden Celsius. Dit verschil in temperatuur is misschien niet merkbaar, maar het is wel aanwezig.

Het is belangrijk op te merken dat het koken van water bij hogere temperaturen geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. De verontreinigingen worden niet verdreven door het koken en ze hebben geen invloed op de smaak of voedingswaarde van het water.