Hoeveel suikerklontjes zitten er in 1 glas bier?

3 weergave

Een standaard flesje bier bevat doorgaans tussen de 0 en 1,5 gram suiker. Dit komt overeen met minder dan een half suikerklontje, aangezien een klontje suiker ongeveer 4 gram weegt. Dus een biertje is relatief laag in suiker.

Opmerking 0 leuk

Hoeveel suikerklontjes dobberen er in je biertje?

De mythe dat bier bol staat van de suiker is hardnekkig. Maar klopt dat wel? Hoeveel suikerklontjes verstopt de brouwer nu echt in je geliefde pilsje? Het antwoord is verrassend: waarschijnlijk geen.

Een standaard flesje of glas bier (33cl) bevat gemiddeld tussen de 0 en 1,5 gram suiker. Laten we even rekenen: een suikerklontje weegt ongeveer 4 gram. Dat betekent dat er minder dan een half suikerklontje in je biertje zit. Sterker nog, veel biersoorten bevatten helemaal géén suiker.

De zoete smaak die je soms proeft, komt niet van toegevoegde suikers, maar van de mout. Tijdens het brouwproces wordt de zetmeel in de mout omgezet in suikers, die vervolgens door de gist worden vergist tot alcohol en koolzuurgas. Dit proces laat maar weinig restsuikers over.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Sommige speciaalbieren, zoals fruitbieren of zoete stouts, kunnen wel meer suiker bevatten. Kijk daarom altijd even op het etiket voor de exacte voedingswaarden.

Dus, terwijl je geniet van je verfrissende pint, hoef je je geen zorgen te maken over een suikerbom. Die minimale hoeveelheid suiker verdwijnt al snel in het niet vergeleken met andere, zoetere drankjes zoals frisdrank of sap. Het zijn de calorieën uit de alcohol waar je meer rekening mee moet houden. Proost!