Hoe lang kan je oor dicht zitten na oorontsteking?

29 weergave
Een langdurig dichtzittende oor kan leiden tot verminderde gehoorgevoeligheid door intrekking van het trommelvlies en beperking van de gehoorbeentjesbeweging. Gelukkig geneest een lijmoor vaak vanzelf; binnen een jaar is de aandoening in de meeste gevallen verdwenen.
Opmerking 0 leuk

Hoe lang kan je oor dicht zitten na een oorontsteking?

Een oorontsteking, ook wel otitis media genoemd, is een ontsteking van het middenoor. Het kan acute pijn, druk en gehoorverlies veroorzaken. In de meeste gevallen geneest een oorontsteking binnen een paar dagen met zelfzorgmaatregelen. Soms kan een oorontsteking echter leiden tot een langduriger dichtzittende oor.

Een langdurig dichtzittende oor kan leiden tot verminderde gehoorgevoeligheid doordat het trommelvlies intrekt en de beweging van de gehoorbeentjes beperkt wordt. Dit kan problemen veroorzaken bij het horen en communiceren.

Gelukkig geneest een lijmoor vaak vanzelf. In de meeste gevallen is de aandoening binnen een jaar verdwenen. De tijd die het kost voordat het oor weer open gaat, varieert echter sterk afhankelijk van de ernst van de oorontsteking en de individuele reactie op de behandeling.

Wat te doen als je oor dicht zit na een oorontsteking?

Als je oor na een oorontsteking dicht blijft zitten, kun je het volgende doen:

  • Gebruik zelfzorgmaatregelen: Probeer warmte toe te passen op het oor met een warm kompres of een haarföhn op de laagste stand. Dit kan helpen de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen. Je kunt ook vrij verkrijgbare pijnstillers nemen, zoals ibuprofen of paracetamol.
  • Doe neusdruppels: Neusdruppels kunnen helpen de druk in het middenoor te verminderen.
  • Ga naar een arts: Als je oor na een week nog steeds dicht zit, is het belangrijk om naar een arts te gaan. De arts kan de oorzaak van het dichtzittende oor vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

Preventie

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om oorontstekingen te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig: Dit helpt de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.
  • Rook niet: Roken kan de Eustachische buis beschadigen, waardoor deze niet goed functioneert en oorontstekingen kunnen ontstaan.
  • Laat je vaccineren: Er zijn vaccins beschikbaar die bescherming bieden tegen veelvoorkomende oorontstekingen.