Wat mag een baby van 8 maanden eten op brood?

0 weergave

Voor babys van 8 maanden is broodbeleg met fruit of groenten een goede optie, zoals gepureerde banaan of avocado. Zelfgemaakte hummus zonder zout, hüttenkäse of cottage cheese zijn ook geschikt. Licht zuivelspread en 100% pindakaas of notenpasta vormen eveneens gezonde belegopties.

Opmerking 0 leuk

Smakelijke en gezonde broodbeleg-ideeën voor je 8 maanden oude baby

Je kleintje is 8 maanden oud en begint vast steeds meer interesse te tonen in vast voedsel. Brood kan een welkome aanvulling zijn op het menu, maar wat mag je er nu eigenlijk opsmeren? Gewone boter is prima, maar om de smaakpapillen van je baby te prikkelen en tegelijk belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, zijn er tal van andere gezonde en lekkere opties.

Fruit en groentepuree zijn ideale starters. Denk aan fijn geprakte banaan, avocado of gekookte en gepureerde zoete aardappel. Deze leveren belangrijke vitamines en mineralen en hebben een zachte textuur, perfect voor kleine mondjes.

Zuivelproducten zoals hüttenkäse en cottage cheese zijn ook goede bronnen van calcium en eiwitten. Kies wel voor varianten zonder toegevoegd zout. Een zelfgemaakte hummus (wederom zonder zout!) van gekookte kikkererwten is een smakelijke en voedzame optie. Let op: introduceer peulvruchten wel geleidelijk om eventuele allergische reacties te kunnen opsporen.

Ook notenpasta, zoals 100% pindakaas of amandelpasta, kan een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van je baby. Noten bevatten gezonde vetten en eiwitten, maar introduceer ze wel met mate en let goed op eventuele allergische reacties. Kies altijd voor 100% notenpasta zonder toegevoegde suikers, zout of andere toevoegingen.

Een lichte zuivelspread, speciaal ontwikkeld voor baby’s, kan ook een optie zijn. Controleer wel altijd de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen onnodige toevoegingen in zitten.

Belangrijke tips:

  • Introduceer nieuwe smaken één voor één. Wacht een paar dagen voordat je een nieuw voedingsmiddel introduceert, zodat je eventuele allergische reacties kunt herkennen.
  • Smeer het brood dun. Baby’s hebben nog kleine maagjes en te veel beleg kan te zwaar zijn.
  • Kies voor volkorenbrood. Dit bevat meer vezels dan witbrood en is daardoor gezonder.
  • Snijd het brood in kleine, handzame stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Forceer je baby niet om te eten. Als je baby geen interesse toont in een bepaald beleg, probeer het dan later nog eens.

Overleg altijd met je consultatiebureau of huisarts als je vragen hebt over de voeding van je baby. Zij kunnen je persoonlijk advies geven op basis van de specifieke behoeften van jouw kindje.