Wat mag ik niet eten bij koemelkallergie?
Bij een koemelkallergie moet je alle producten met koemelk vermijden. Dit omvat naast melk zelf ook bewerkte producten zoals karnemelk, yoghurt, vla, kwark, kaas, room en roomijs. Let op verborgen melk in bijvoorbeeld brood, sauzen en koekjes.
Leven met een koemelkallergie: Wat moet je laten staan?
Een koemelkallergie kan het dagelijks leven flink beïnvloeden, aangezien koemelk een veelgebruikt ingrediënt is in talloze producten. Het is cruciaal om alle voedingsmiddelen met koemelk te vermijden, niet alleen voor comfort, maar vooral om allergische reacties, variërend van mild tot ernstig, te voorkomen. Maar wat betekent dat precies in de praktijk?
De meest voor de hand liggende producten die je moet schrappen zijn natuurlijk melk zelf, in al zijn verschijningsvormen: volle melk, halfvolle melk, magere melk, karnemelk, gecondenseerde melk en melkpoeder. Ook zuiveproducten zoals yoghurt (alle soorten, inclusief Griekse yoghurt en drinkyoghurt), vla, kwark, kaas (in alle soorten en maten, van smeerkaas tot oude kaas), room (slagroom, crème fraîche) en roomijs vallen onder de noemer ‘verboden’.
De echte uitdaging schuilt echter vaak in de ‘verborgen’ koemelk. Koemelk wordt als ingrediënt toegevoegd aan een breed scala aan bewerkte voedingsmiddelen, vaak om de textuur, smaak of houdbaarheid te verbeteren. Denk hierbij aan:
- Bakkerijproducten: Veel brood, koekjes, gebak, cakes en croissants bevatten melk of melkderivaten. Let goed op de ingrediëntenlijst!
- Sauzen: Van bechamelsaus tot kant-en-klare pastasaus, koemelk is een veelgebruikt ingrediënt. Ook dressings en mayonaise kunnen melk bevatten.
- Snoepgoed: Chocolade, sommige soorten snoep en toffee kunnen sporen van melk bevatten.
- Kant-en-klaarmaaltijden: Pizza, soep, lasagne en andere kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak melk of kaas.
- Vleeswaren: Sommige soorten worst en bewerkt vlees bevatten melkpoeder of melkeiwitten.
- Snacks: Chips met kaasaroma, sommige crackers en mueslirepen kunnen melk bevatten.
Waar moet je op letten bij het lezen van etiketten?
Ingrediëntenlijsten kunnen soms verwarrend zijn. Naast het woord ‘melk’ zijn er andere termen die aangeven dat een product koemelk bevat, zoals:
- Wei (poeder)
- Caseïne
- Lactose
- Melkeiwit
- Roomboter
- Ghee (geklaarde boter, bevat weliswaar minder melkeiwit, maar is niet altijd veilig)
- Natriumcaseïnaat
- Calciumcaseïnaat
Twijfel je of een product koemelk bevat? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat het staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer goede melkvervangers beschikbaar, zoals sojamelk, amandelmelk, havermelk en kokosmelk. Experimenteer met deze alternatieven om je favoriete gerechten melk-vrij te maken.
Raadpleeg bij twijfel altijd een diëtist of allergoloog. Zij kunnen je helpen bij het samenstellen van een veilig en gevarieerd dieet en je adviseren over het lezen van etiketten en het vermijden van kruisbesmetting.
#Koemelkallergie#Niet Eten#VoedingsallergieCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.