Wat zeg je als je kind zegt: Ik verveel me?

4 weergave

Valideer het gevoel van verveling en bied keuzes aan: Het is vervelend als je niet weet wat je wilt doen. Je mag zelf beslissen wat je wilt doen. Kies je ervoor om met je speelgoed te spelen of naar buiten te gaan?

Opmerking 0 leuk

De Vervelingsstrijd: Wat te doen als je kind zegt “Ik verveel me!”

De gevreesde woorden die elke ouder kent: “Ik verveel me!” Het kan voelen als een constante roep om entertainment, een eis die aan jou, de ouder, gesteld wordt. Maar verveling is niet per se iets negatiefs. Het is een signaal dat je kind op zoek is naar stimulatie, een vonk van creativiteit, een nieuwe uitdaging. In plaats van het te zien als een probleem, kun je het zien als een kans. Een kans om je kind te helpen zijn eigen resourcefulness te ontdekken.

De eerste stap is validatie. Erken het gevoel van je kind. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je je verveelt. Dat is een rotgevoel.” Hiermee laat je zien dat je hun emotie serieus neemt. Vervolgens, in plaats van direct oplossingen aan te dragen, bied je keuzes aan. Dit stimuleert hun zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen.

Focus op open vragen en suggesties:

  • “Je verveelt je? Hmm, interessant. Wat zou je leuk vinden om te doen?”
  • “Ik zie dat je je verveelt. Zou je zin hebben om iets creatiefs te doen, zoals tekenen of kleien? Of misschien wil je liever iets actiefs, zoals buiten spelen of dansen?”
  • “Als je je verveelt, kun je altijd kijken in de ‘verveel-me-niet-doos’. Daar zitten allerlei leuke ideeën in.” (Maak samen zo’n doos met activiteiten-suggesties!)

Geef geen kant-en-klare oplossingen, maar stimuleer hun eigen denken:

  • In plaats van: “Ga maar tekenen.” Probeer: “Wat zou je kunnen doen om die verveling te verdrijven?”
  • In plaats van: “Speel maar met je Lego.” Probeer: “Welke spellen of speelgoed heb je die je al een tijdje niet gebruikt hebt?”

Benadruk de eigen verantwoordelijkheid:

  • “Verveling is een signaal dat je hersenen op zoek zijn naar iets nieuws. Wat zou je kunnen bedenken?”
  • “Het is jouw verveling, dus jij mag bedenken wat je ertegen wilt doen.”

Door je kind te begeleiden in het vinden van eigen oplossingen, help je hen niet alleen met hun verveling, maar leer je hen ook belangrijke vaardigheden voor de toekomst: probleemoplossend vermogen, creativiteit, zelfstandigheid en initiatief. De volgende keer dat je kind zegt “Ik verveel me!”, zie het dan als een kans om samen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.