Hoe kan je je lesbevoegdheid halen?
Hoe behaal je je eerstegraads lesbevoegdheid?
Een eerstegraads lesbevoegdheid geeft de mogelijkheid om les te geven op middelbare scholen in Nederland. Er zijn twee manieren om deze bevoegdheid te behalen: via een universitaire masteropleiding of via een zij-instroomprogramma.
Masteropleiding
Een eerstegraads lesbevoegdheid kan worden behaald door een universitaire masteropleiding te volgen. Deze opleidingen worden aangeboden door universiteiten en hogescholen in Nederland. De opleidingen duren in principe één jaar en zijn zowel voltijds als deeltijds te volgen. Tijdens de masteropleiding volg je vakken gerelateerd aan het vakgebied waarvoor je de bevoegdheid wilt behalen, maar ook vakken over didactiek en pedagogiek. Daarnaast loop je stage op een middelbare school.
Zij-instroomprogramma
Voor professionals die al over een relevant bachelordiploma beschikken, is het mogelijk om via een specifiek zij-instroomprogramma een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Deze programma’s worden aangeboden door verschillende instellingen in Nederland en duren over het algemeen één tot twee jaar. De inhoud van het programma verschilt per instelling, maar omvat in ieder geval vakken over didactiek, pedagogiek en onderwijskunde. Ook bij deze programma’s loop je stage op een middelbare school.
Voorwaarden
Om te kunnen deelnemen aan een universitaire masteropleiding of een zij-instroomprogramma voor de eerstegraads lesbevoegdheid, dien je te voldoen aan bepaalde toelatingseisen. Deze eisen verschillen per instelling, maar over het algemeen is een relevant bachelordiploma vereist.
Toekomstperspectief
Na het behalen van je eerstegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven op middelbare scholen in Nederland. De vraag naar gekwalificeerde docenten is groot, dus er zijn goede kansen op de arbeidsmarkt. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke aanvraag van docenten per vakgebied.
#Leraar Opleiding#Leraren Bevoegdheid#LesbevoegdheidCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.