Hoe vaak mag een leerling blijven zitten?

11 weergave
Leerlingen mogen maximaal één keer in dezelfde klas blijven zitten, één keer zakken voor het examen, of twee keer in verschillende klassen. Deze regels verschillen per school.
Opmerking 0 leuk

Blijven zitten: Hoeveel kansen krijgt een leerling?

De angst om te blijven zitten is een bekende zorg voor veel leerlingen. Maar hoeveel kansen krijg je eigenlijk om een klas over te doen? De basisregel is simpel: maximaal één keer in dezelfde klas, één keer zakken voor het eindexamen, of twee keer verspreid over de hele schoolcarrière. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in de tweede klas én in de vierde klas kunt blijven zitten, maar niet twee keer in de tweede. Evenzo kun je een keer blijven zitten en later ook nog een keer zakken voor je eindexamen.

De praktijk is echter genuanceerder. Hoewel bovenstaande richtlijn vanuit het ministerie als uitgangspunt dient, hebben scholen zekere autonomie in het bepalen van hun doubleringsbeleid. Dit betekent dat scholen binnen bepaalde grenzen zelf kunnen bepalen hoe ze omgaan met zittenblijven.

Verschillende factoren spelen een rol in de beslissing van een school om een leerling al dan niet te laten doubleren. Denk hierbij aan:

  • De specifieke situatie van de leerling: Heeft de leerling te maken gehad met persoonlijke omstandigheden die de schoolprestaties negatief hebben beïnvloed?
  • Inzet en motivatie: Laat de leerling zien dat hij/zij zich inspant, ook al zijn de resultaten nog niet optimaal?
  • Het advies van de docenten: Zien de docenten potentie in de leerling en verwachten ze dat doubleren tot betere resultaten zal leiden?
  • Het leerjaar: In hogere leerjaren wordt doubleren vaak kritischer bekeken, met name vlak voor het eindexamen.
  • Het doubleringsbeleid van de school: Sommige scholen hanteren een strengere policy dan anderen.

Het is daarom cruciaal om bij twijfel of onduidelijkheid contact op te nemen met de school zelf. De mentor of de decaan kan meer informatie geven over het specifieke doubleringsbeleid van de school en de mogelijkheden in de individuele situatie van de leerling.

Communicatie is essentieel. Ouders en leerlingen dienen proactief te communiceren met de school over eventuele leerproblemen. Door tijdig aan de bel te trekken en samen te werken met de school kan doubleren in sommige gevallen voorkomen worden, bijvoorbeeld door middel van extra begeleiding of bijles.

Kortom, hoewel er een algemene richtlijn bestaat, is de beslissing om een leerling te laten doubleren complex en afhankelijk van diverse factoren. Open communicatie met de school is de sleutel tot het vinden van de beste oplossing voor de individuele leerling.