Hoeveel dagen mag je thuis blijven van school?

4 weergave

Langdurig thuisblijven, langer dan tien schooldagen, vereist toestemming van de leerplichtambtenaar. Deze ambtenaar ziet erop toe dat leerplichtige kinderen regelmatig de lessen volgen en onderzoekt de reden van langdurige afwezigheid.

Opmerking 0 leuk

Hoeveel dagen mag je thuis blijven van school? Een kwestie van reden en regelgeving

Het spijbelen van school is natuurlijk niet de bedoeling. Maar wat als je ziek bent, of een familieruil hebt, of een andere gegronde reden hebt om thuis te blijven? Hoeveel dagen mag je dan afwezig zijn zonder dat er problemen ontstaan? Het antwoord is niet zo simpel als een vast aantal dagen. De toegestane afwezigheid hangt sterk af van de reden voor je afwezigheid en de leeftijd.

Voor korte periodes, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of lichte griep, hoef je meestal geen officiële toestemming te vragen. Een ouder of voogd meldt de afwezigheid telefonisch of schriftelijk aan de school. De school zelf houdt bij hoeveel dagen een leerling afwezig is. Er is geen vastgesteld maximaal aantal dagen voor kortere afwezigheden, maar de school zal bij langdurige of herhaalde afwezigheden zeker contact opnemen. Goed contact met de school is hierbij essentieel. Open communicatie voorkomt misverstanden en mogelijke problemen.

Langdurige afwezigheid: meer dan tien dagen

Wordt de afwezigheid langer dan tien schooldagen, dan komt de leerplichtambtenaar in beeld. Deze ambtenaar is verantwoordelijk voor het toezicht op de leerplicht en onderzoekt de reden van de langdurige afwezigheid. De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt. Het is dus van belang dat de school de leerplichtambtenaar op de hoogte stelt van langdurige afwezigheid, ongeacht de reden.

De leerplichtambtenaar zal willen weten waarom het kind niet naar school kan komen. Geldige redenen kunnen zijn:

  • Ziek zijn: Een ernstige ziekte, een operatie of een langdurige revalidatieperiode. Medische verklaringen zijn vaak vereist.
  • Familieomstandigheden: Een ernstige gebeurtenis in de familie, zoals een overlijden of een langdurige ziekte van een gezinslid.
  • Reizen: Langdurige reizen, bijvoorbeeld een vakantie van meer dan tien dagen, dienen vooraf met de school te worden overlegd.
  • Alternatief onderwijs: Een kind kan voor een bepaalde periode onderwijs volgen via een andere methode, zoals thuis-onderwijs, mits dit voldoet aan de wettelijke eisen.

Geen toestemming?

Als de leerplichtambtenaar de reden voor de afwezigheid niet voldoende acht, kan hij of zij actie ondernemen. Dit kan leiden tot een waarschuwing, een boete voor de ouders/voogd en in uiterste gevallen zelfs tot een verplichte terugkeer naar school onder toezicht.

Kortom, er is geen vast aantal dagen dat je thuis mag blijven van school. Bij korte afwezigheden is open communicatie met de school cruciaal. Bij afwezigheden van meer dan tien dagen is toestemming van de leerplichtambtenaar nodig. Een eerlijke en tijdige communicatie met zowel de school als de leerplichtambtenaar is de beste manier om eventuele problemen te voorkomen. Bij twijfel, neem altijd contact op met de school!