Kan je als je 18 bent stoppen met school?

0 weergave

Zodra jongeren 18 jaar zijn, vervalt de leerplicht. Echter, afbreken van de opleiding vóór het behalen van een startkwalificatie (18-23 jaar) resulteert in meldingsplicht bij de gemeente en vervolgens bij het regionale Meldpunt (RMC).

Opmerking 0 leuk

Kan je als je 18 bent stoppen met school?

In Nederland vervalt de leerplicht op 18-jarige leeftijd. Dit betekent dat jongeren vanaf hun 18e verjaardag niet meer verplicht zijn om naar school te gaan. Echter, het voortijdig afbreken van een opleiding voor het behalen van een startkwalificatie (op het niveau van minimaal vmbo, havo of vwo) heeft consequenties.

Meldplicht bij gemeente en RMC

Als een jongere van 18 jaar of ouder stopt met school zonder een startkwalificatie te hebben behaald, is de gemeente verplicht dit te melden bij het Regionaal Meld- en Coördinatiecentrum (RMC). De gemeente is ook verplicht de jongere te informeren over de gevolgen van het voortijdig schoolverlaten en de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden.

Het RMC is belast met de coördinatie van de begeleiding en ondersteuning van jongeren die voortijdig hun opleiding hebben afgebroken. Het RMC kan de jongere in contact brengen met instanties die hulp kunnen bieden bij het zoeken naar een passende vervolgopleiding of werk.

Gevolgen van voortijdig schoolverlaten

Het voortijdig stoppen met school kan verregaande gevolgen hebben voor de toekomst van de jongere. Zonder startkwalificatie is het moeilijker om een passende baan te vinden of door te stromen naar een hoger niveau van onderwijs. Dit kan leiden tot beperkte carrièremogelijkheden, lagere inkomens en een grotere kans op werkloosheid.

Bovendien vergroot voortijdig schoolverlaten de kans op andere problemen, zoals criminaliteit, drugsmisbruik en sociale uitsluiting. Daarom is het van groot belang dat jongeren zich bewust zijn van de consequenties van het voortijdig afbreken van hun opleiding en dat zij hulp zoeken als zij overwegen om te stoppen.

Ondersteuning en hulp

Er zijn verschillende instanties die jongeren kunnen ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze over hun toekomst. Scholen, gemeenten en het RMC bieden informatie en begeleiding. Daarnaast zijn er organisaties die jongeren met een startkwalificatie helpen bij het vinden van een passende opleiding of werk.