Hoe lang mag je op vakantie in een sociale huurwoning?

42 weergave
Langere afwezigheden dienen gemeld te worden aan de woningcorporatie. De maximale periode van acht maanden buitenlands verblijf per jaar zonder melding, is een richtlijn ter bewaking van de beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor mensen met een acute woonnood. Overtreding kan gevolgen hebben.
Opmerking 0 leuk

Hoe lang mag je op vakantie in een sociale huurwoning?

Als huurder van een sociale huurwoning heb je het recht om op vakantie te gaan. Er gelden echter wel regels voor de maximale duur van je afwezigheid.

Maximale afwezigheidsperiode

Langere afwezigheden dan acht maanden per jaar moeten gemeld worden aan de woningcorporatie. Dit is een richtlijn om de beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor mensen met een acute woonnood te waarborgen.

Gevolgen van overtreding

Overtreding van deze regel kan gevolgen hebben, zoals:

  • Boete: De woningcorporatie kan een boete opleggen aan huurders die langer dan acht maanden zonder melding afwezig zijn.
  • Opzegging van het huurcontract: In ernstige gevallen kan de woningcorporatie het huurcontract opzeggen als een huurder herhaaldelijk de regels overtreedt.

Melding doen bij afwezigheid

Als je langer dan acht maanden afwezig bent, dien je dit schriftelijk te melden aan de woningcorporatie. Hierbij moet je aangeven:

  • De duur van je afwezigheid
  • Het adres waar je verblijft
  • De contactgegevens van een persoon in Nederland die de woning in de gaten kan houden

Conclusie

Als huurder van een sociale huurwoning mag je op vakantie gaan, maar je moet je aan de regels houden over de maximale afwezigheidsperiode. Langere afwezigheden dan acht maanden moeten gemeld worden aan de woningcorporatie. Overtreding van deze regels kan ernstige gevolgen hebben.