Wie moet verstopping betalen, huurder of verhuurder?

8 weergave
Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen in het binnenriool. De verhuurder is verantwoordelijk voor het hoofdriool op eigen terrein. Voor verstoppingen in het gemeenteriool is de gemeente aansprakelijk.
Opmerking 0 leuk

Verstopping in de riolering: Wie betaalt de rekening?

Een verstopping in het riool is nooit leuk, en de vraag wie de kosten moet dragen, kan snel tot conflicten leiden tussen huurder en verhuurder. De verantwoordelijkheid is echter grotendeels afhankelijk van de locatie van de verstopping. Een duidelijke scheiding tussen binnenriool, hoofdriool en gemeenteriool is essentieel om te bepalen wie aansprakelijk is.

Het binnenriool: De verantwoordelijkheid van de huurder

Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen die zich voordoen in het binnenriool van de woning. Dit omvat de riolering vanaf de aansluiting in de woning tot aan de hoofdrioolbuis op het perceel. Verstoppingen veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik, zoals het doorspoelen van ongeschikt afval (o.a. vet, maandverband, vochtige doekjes), vallen onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Ook schade door bijvoorbeeld verwaarlozing van het rioolonderhoud, zoals het regelmatig ontstoppen van de afvoer, kan aan de huurder worden toegerekend.

Uitzonderingen: Er kunnen uitzonderingen zijn op deze regel. Indien de verstopping het gevolg is van ouderdom of een gebrek aan onderhoud door de verhuurder aan de binnenriolering (bijvoorbeeld een verouderde en gebrekkige leiding), dan kan de verhuurder wel aansprakelijk zijn. Dit is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden en een grondige inspectie is dan noodzakelijk. Een duidelijke afwijking van normale slijtage moet wel kunnen worden aangetoond.

Het hoofdriool: De verantwoordelijkheid van de verhuurder

Het hoofdriool, dat loopt vanaf de aansluiting van het binnenriool op het perceel tot aan de aansluiting op het gemeenteriool, valt onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Verstoppingen hierin zijn dus doorgaans voor rekening van de verhuurder. Dit geldt natuurlijk alleen als de verstopping niet door de huurder is veroorzaakt, bijvoorbeeld door het weggooien van bouwafval via de toilet.

Het gemeenteriool: De verantwoordelijkheid van de gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van het gemeenteriool. Verstoppingen in dit rioolsysteem zijn dus voor rekening van de gemeente. Het is belangrijk om de gemeente direct op de hoogte te stellen van een verstopping die vermoedelijk in het gemeenteriool zit.

Conclusie:

Om onduidelijkheid te voorkomen, is het raadzaam om in het huurcontract specifiek de verantwoordelijkheden met betrekking tot het rioolonderhoud vast te leggen. Bij twijfel is het altijd verstandig om een professionele loodgieter te raadplegen voor inspectie en reparatie. De loodgieter kan dan bepalen waar de verstopping zich precies bevindt en wie uiteindelijk de kosten moet dragen. Bewaar alle facturen en correspondentie zorgvuldig, zodat u bij eventuele geschillen over de kosten bewijsmateriaal heeft. Een goede communicatie tussen huurder en verhuurder is essentieel om conflicten te voorkomen.