Hoe lang duurt een rondje van de aarde?

5 weergave

De aarde voltooit een rotatie om haar as in ongeveer 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Dit betekent dat een persoon op de evenaar, waar de omtrek circa 40.075 km is, met een duizelingwekkende snelheid van ongeveer 1.670 km/u door de ruimte suist. Zelfs op de 51ste breedtegraad, zoals in Nederland, bewegen we nog steeds met een snelheid van rond de 1.050 km/u.

Opmerking 0 leuk

Een dag is geen dag: Hoe lang duurt een rondje om de aarde?

We leren al vroeg dat de aarde 24 uur nodig heeft om een rondje om haar as te draaien. Dat klopt bijna, maar niet helemaal. De werkelijke rotatietijd, ook wel een siderische dag genoemd, bedraagt ongeveer 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Dit is de tijd die de aarde nodig heeft om één volledige rotatie ten opzichte van de verre sterren te maken.

Waarom hanteren we dan 24 uur als de lengte van een dag? Dat heeft te maken met onze perceptie van de zon. Terwijl de aarde draait, beweegt ze zich ook in haar baan om de zon. Daardoor moet de aarde iets meer dan één volledige rotatie maken om de zon weer op dezelfde plek aan de hemel te zien. Deze periode, de tijd tussen twee opeenvolgende zonsopkomsten, noemen we een zonnedag en duurt gemiddeld 24 uur. Die extra 3 minuten en 56 seconden zijn dus nodig om de verschuiving ten opzichte van de zon te compenseren.

De rotatiesnelheid van de aarde is indrukwekkend. Op de evenaar, waar de omtrek van de aarde ongeveer 40.075 kilometer bedraagt, raast een persoon met een snelheid van circa 1.670 kilometer per uur door de ruimte. Vergelijk dat eens met de maximumsnelheid op de Nederlandse snelweg!

Hoe verder je van de evenaar verwijderd bent, hoe kleiner de cirkel die je in 24 uur aflegt en hoe lager dus je snelheid. Nederland, gelegen rond de 51ste breedtegraad, heeft een aanzienlijk lagere rotatiesnelheid. Hier bewegen we met een snelheid van ongeveer 1.050 kilometer per uur. Het is fascinerend om te bedenken dat we, ondanks dat we het niet voelen, continu met deze enorme snelheid door de ruimte reizen, allemaal dankzij de draaiing van onze planeet. Dus de volgende keer dat je de zon ziet opkomen, bedenk dan dat je niet alleen getuige bent van een nieuwe dag, maar ook van een duizelingwekkende reis door het heelal.