Hoeveel vakantiedagen mag je meenemen naar volgend jaar?

2 weergave

Wettelijke vakantiedagen die aan het einde van het jaar overblijven, mogen inderdaad worden meegenomen. Het idee hierachter is dat werknemers gestimuleerd worden om hun vakantie in het opbouwjaar op te nemen. Om te voorkomen dat grote hoeveelheden dagen zich opstapelen, is er een beperking; de dagen vervallen doorgaans na een bepaalde periode.

Opmerking 0 leuk

Vakantiedagen over? Zo neem je ze mee naar volgend jaar (en wat je moet weten over verval)

Je harde werk verdient beloning, en die beloning komt vaak in de vorm van vakantie! Maar wat gebeurt er met die kostbare vakantiedagen als het jaar bijna voorbij is en je er nog een paar over hebt? Goed nieuws: in de meeste gevallen kun je ze meenemen naar het volgende jaar. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Waarom je vakantiedagen kunt meenemen

De wetgever heeft bepaald dat je wettelijke vakantiedagen mag meenemen. De gedachte hierachter is simpel: je moet gestimuleerd worden om je vakantie daadwerkelijk op te nemen in het jaar waarin je ze hebt opgebouwd. Vakantie is immers belangrijk voor je welzijn en productiviteit. Het idee is niet om vakantiedagen als een spaarpot te gebruiken en ze jarenlang op te stapelen.

Let op: vervaldatum!

Hoewel je vakantiedagen mee kunt nemen, blijven ze niet eeuwig geldig. Om te voorkomen dat werknemers immense stapels ongebruikte vakantiedagen opbouwen, geldt er een vervaltermijn. Over het algemeen vervallen wettelijke vakantiedagen zes maanden na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dus, de vakantiedagen die je in 2023 hebt opgebouwd en niet hebt opgenomen, vervallen in principe op 1 juli 2024.

Uitzonderingen en nuances

Er zijn een paar belangrijke uitzonderingen en nuances om rekening mee te houden:

  • Bovenwettelijke vakantiedagen: Naast je wettelijke vakantiedagen (het minimum aantal dagen dat je volgens de wet hebt), kun je ook bovenwettelijke vakantiedagen hebben. Deze worden vaak toegekend in je arbeidsovereenkomst of cao. Voor bovenwettelijke dagen gelden vaak andere regels. Soms zijn ze langer geldig, soms vervallen ze sneller. Controleer dit dus goed!
  • Langdurige ziekte: Als je door ziekte niet in staat bent geweest je vakantiedagen op te nemen, kan de vervaltermijn anders zijn. Je werkgever is dan verplicht je in staat te stellen je vakantiedagen op te nemen zodra je weer gezond bent. In sommige gevallen kan de termijn zelfs worden verlengd.
  • Afspraken met je werkgever: Je werkgever kan in overleg met jou afwijkende afspraken maken over het opnemen en meenemen van vakantiedagen. Deze afspraken moeten echter wel in jouw voordeel zijn.
  • Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO): Check je CAO! Hierin kunnen afwijkende regels staan met betrekking tot het meenemen en vervallen van vakantiedagen.

Wat moet je nu doen?

  1. Check je vakantiesaldo: Kijk in je personeelsadministratie (soms online) om te zien hoeveel vakantiedagen je nog hebt.
  2. Wees op tijd: Plan je vakantie op tijd in, zodat je je opgebouwde dagen daadwerkelijk kunt opnemen.
  3. Vraag je werkgever om duidelijkheid: Ben je onzeker over de regels die voor jou gelden? Vraag je werkgever om opheldering over het meenemen en vervallen van vakantiedagen.

Conclusie:

Het meenemen van vakantiedagen naar het volgende jaar is vaak mogelijk, maar wees alert op de vervaltermijn. Door op tijd je vakantie te plannen en de regels te kennen, voorkom je dat je kostbare vrije dagen kwijtraakt. Geniet van je welverdiende vakantie!