Hoe krijg je water uit je camera op je iPhone?

6 weergave

Kantel de iPhone met de aansluitingen naar beneden en schud hem lichtjes om eventueel water eruit te werken. Droog de buitenkant grondig met een absorberende, zachte doek, zoals microvezel, of een pluisvrije theedoek. Vermijd wattenstaafjes of tissues in de poorten.

Opmerking 0 leuk

Water in je iPhone camera? Zo red je ‘m (hopelijk)!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je iPhone plonst in het water, of wordt verrast door een regenbui. En laat die camera nou net het meest kwetsbare onderdeel lijken. Paniek! Maar voordat je in tranen uitbarst, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het water uit je iPhone camera te krijgen en verdere schade te voorkomen.

Eerste hulp bij waterschade:

Snel handelen is cruciaal. Hoe langer het water in je iPhone zit, hoe meer schade het kan aanrichten. Volg daarom direct deze stappen:

  1. Haal ‘m eruit! Lijkt voor de hand liggend, maar elke seconde telt. Haal je iPhone zo snel mogelijk uit het water.

  2. Gravity is your friend: Houd je iPhone met de Lightning-poort (oplaadpoort) naar beneden. Schud de telefoon voorzichtig heen en weer. Hiermee probeer je het water uit de poorten en speakeropeningen te laten lopen. Niet te hard schudden, want je wilt geen extra schade veroorzaken.

  3. Deppen, niet wrijven: Pak een absorberende, zachte doek, bij voorkeur microvezel, of een pluisvrije theedoek. Dep de buitenkant van je iPhone voorzichtig droog. Vermijd absoluut het gebruik van wattenstaafjes, tissues of keukenpapier. De vezels hiervan kunnen in de poorten vast komen te zitten en meer kwaad dan goed doen.

  4. Geduld is een schone zaak: Leg je iPhone op een droge, goed geventileerde plek. Wacht minimaal 24 uur, en bij voorkeur 48 uur, voordat je hem weer probeert aan te zetten. De verleiding is groot, maar inschakelen terwijl er nog vocht aanwezig is, kan kortsluiting veroorzaken.

Wat je niet moet doen:

  • Gebruik geen föhn of andere warmtebronnen. Hitte kan je iPhone beschadigen.
  • Stop je iPhone niet in rijst. Dit is een hardnekkige mythe, maar rijst is niet effectief in het absorberen van vocht uit elektronica en kan zelfs extra problemen veroorzaken.
  • Probeer de iPhone niet meteen op te laden.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Als je na 48 uur nog steeds problemen ondervindt met je camera, zoals wazige beelden, condensvorming of helemaal geen beeld, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Breng je iPhone naar een erkende Apple reparateur of een betrouwbare telefoonwinkel voor diagnose en reparatie.

Preventie is beter dan genezen:

Investeer in een waterdichte hoes of pouch voor extra bescherming, zeker als je regelmatig in de buurt van water bent.

Dit artikel geeft tips voor eerste hulp bij waterschade. Het is geen garantie voor succes en vervangt geen professioneel advies. Bij twijfel, schakel altijd een expert in.